Actele de identitate: cartea de identitate provizorie, reţinerea actelor, pierderea, distrugerea sau furtul acestora
După ce am discutat despre definirea, eliberarea – atât în primă fază cât şi ulterioară – a actelor de identitate, valabilitatea şi conţinutul acestora, astăzi vom încheia seria articolelor referitoare la actele de identitate prin prezentarea reglementărilor despre cartea de identitate provizorie, reţinerea actelor, pierderea, distrugerea sau furtul acestora.
Baza legislativă o constituie Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Cartea de identitate provizorie
Cartea de identitate provizorie se eliberează în următoarele cazuri:
- când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii electronice de identitate;
- când, temporar, nu se poate realiza procedura preluării datelor biometrice;
- în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România;
- când se solicită eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate, în unul din următoarele cazuri, la cererea cetăţeanului:
- la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
- dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul naşterii, iar în cazul titularului unei cărţi electronice de identitate, şi prenumele părinţilor;
- în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
- în cazul deteriorării actului de identitate;
- în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
- când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
- în cazul schimbării sexului;
- în cazul anulării.
Termenul de valabilitate a cărţii de identitate provizorie este de un an.
Reţinerea actelor de identitate
Actul de identitate al persoanei fizice reţinute, arestate preventiv sau care execută pedeapsa închisorii se păstrează de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor şi se restituie la punerea în libertate a titularului acestuia.
Actul de identitate al persoanei fizice internate într-un centru educativ se păstrează pe durata internării de către administraţia acestei instituţii.
Cererea de eliberare a actului de identitate pentru persoana aflată în una dintre situaţiile de mai sus se primeşte şi se soluţionează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială funcţionează instituţiile respective.
ATENŢIE! Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi reţinut în afara cazurilor prevăzute de OUG nr. 97/2005:
- persoane reţinute, arestate preventiv sau care execută pedeapsa închisorii;
- persoane internate într-un centru educativ;
- înscrierea unor modificări, adăugări sau menţiuni, altele decât cele prevăzute de lege.
Este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.
Pierderea, distrugerea sau furtul
Furtul actului de identitate trebuie reclamat de către persoanele fizice şi autorităţile publice competente la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs, în termen de 24 de ore de la constatare, iar pierderea sau distrugerea documentului, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă.
Actele de identitate declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept.
Persoana care a găsit sau a intrat în mod fortuit în posesia unui act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior găsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor unde a fost declarat evenimentul.
Citeşte şi:
Sursa: Aug 11, 2016 Postat Juridic Etichete Act, Carte, Furt, Identitate, Pierdere, Provizorie, Retinere
Comentarii
Trimiteți un comentariu