Treceți la conținutul principal

Proiect de lege al Ministerului Agriculturii pentru stoparea cumpararii de teren agricol de catre straini: Proprietatea de terenuri agricole in extravilan pe persoana fizica nu poate depasi 100 ha / Cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca lucreaza in agricultura de mai bine de cinci ani


 
 "Proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 ha", se arata intr-un proiect de lege publicat de Ministerul Agriculturii. In plus, pentru a putea cumpara teren agricol extravilan in Romania, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca a desfasurat activitati agricole cel putin 5 ani ori, daca a avut  si inaintea achizitiei teren, ca a desfasurat activitati agricole pe acestea", se mai arata in proiect.



Procedura este si ea complicata, necesitand infiintarea unei institutii noi - Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare:
  • Vanzatorul inregistreaza la primaria din raza Primariei unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan.
  • Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii - cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei 90 de zile de la data inregistrarii.
  •  in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor.
  • In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
  • Titularii dreptului de preemptiune prevazuti la art.5 trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei legi, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. 
  • Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
  • In cazul in care, in termenul prevazut, mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita
  • Daca in termenul prevazut nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • Verificarea indeplinirii conditiilor legale, prevazute de prezenta lege, de vanzare- cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • in situatia in care, in urma verificarilor, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare constata ca potentialul cumparator nu indeplineste conditiile legale, vanzatorul are dreptul sa aleaga unul dintre ofertanti cu respectarea dreptului de preferinta

Proiectul vizeaza achizitia de terenuri de catre straini, dat fiind faptul ca suntem pe primul loc in topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul UE (circa 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafetei arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizatia mondiala Grain). Strainii au cumparat pana acum teren agricol in Romania pe firma, dar acum o vor putea face si pe persoana fizica.

Presedintele Traian Basescu a afirmat in luna iunie pe aceeasi tema ca nu este impotriva vanzarii pamantului agricol catre straini, dar "ar trebui sa vindem tot atat pamant strainilor cat ne-au vandut si altii noua", in conditiile in care terenul agricol, turismul si frumusetile tarii sunt singurele avutii care nu pot fi delocalizate. "As semnala problema pamantului. Foare curand, prin tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun ca ar trebui sa vindem tot atat pamant cat ne-au vandut altii noua si, pe de alta parte, avem obligatia, presedintie, guvern, parlament, sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpara pamantul", a spus seful statului, la Insitutul Agricol Fundulea.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito,  se opunea ferm unei amanari a acestui proiect. "O sa fiu foarte clar asupra acestui lucru: nu vom accepta niciodata acest tip de discriminare, daca vreti, privind impartirea terenurilor pe baza criteriului nationalitatii cetatenilor. Dat fiind ca facem parte din aceasta casa comuna europeana, pot sa va spun ca de altfel nici Bruxelles-ul nu ar putea sa aprobe asa ceva. Putem sa vorbim despre anumite constrangeri cu autoritatile romane care sa fie impuse anumitor persoane, ma refer la cele care cumpara si care folosesc terenurile respective. De pilda, daca cel care cumpara un anumit teren pentru specula, atunci putem sa discutam despre o taxa mult mai ridicata, mult mai mare impusa pentru acest teren", spunea Cospito.

sursa: hotnews

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi