Treceți la conținutul principal

Romanii in facultati straine

Universitatile din strainatate au atras aproximativ 30.000 de absolventi romani, care in prezent sunt inregistrati in diferite programe de studii. Principalele destinatii de studiu universitar pentru absolventii romani sunt Marea Britanie, Olanda si Danemarca, potrivit datelor Integral Programe Educationale puse la dispozitia HotNews.ro. Un alt studiu, realizat de UNESCO si furnizat HotNews.ro de catre Educativa, arata insa ca cel mai mare numar de studenti romani era anul trecut in facultatile din Italia, Marea Britanie si Franta.Taxele de studiu au fost majorate in Marea Britanie pana la 9.000 de lire sterline, insa guvernul britanic continua programul Student Loans. 
 
Universitatile din Marea Britanie ocupa primul loc in topul universitatilor din strainatate alese de absolventii romani. Pe locul al doilea se afla universitatile din Olanda, urmate de cele din Danemarca si Suedia, potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de compania de consultanta educationala Integral Programe Educationale. Conform acestor date, anul acesta s-a inregistrat o scadere de 3,4% a numarului de aplicanti romani in Marea Britanie. 

Pe parcursul acestui an, numarul candidatilor romani pentru universitatile din Olanda a crescut cu pana la 50%, in timp ce interesul pentru Danemarca s-a dublat. Aceasta orientare a tinerilor catre Olanda se datoreaza taxelor mai mici de studiu si datorita programelor foarte bune in limba Engleza (10 din universitatile olandeze sunt permanent pe locuri de frunte in Top 200 universitati, conform The Times Magazine), potrivit sursei citate. 

La universitatile din Italia studiaza aproximativ 6.000 de absolventi romani, aceasta fiind prima destinatie de studiu a romanilor, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de catre compania Educativa. Informatiile se bazeaza pe statistici si estimari realizate de UNESCO in perioada 2002-2012. 

Topul destinatiilor universitare in 2012, potrivit estimarilor UNESCO:
 • Italia - 5.965 de studenti romani
 • Marea Britanie - 4.112
 • Franta  - 3.031
 • Germania - 2.195
 • Spania - 2.959
Urmeaza in top universitatile din Austria cu 1.650 de studenti romani si universitatile din Statele Unite ale Americii cu 1.458 de studenti romani.

Ultimele date oficiale cu privire la numarul studentilor romani in strainatate si la destinatiile acestora sunt din 2009, cand se inregistrau 23.736 de studenti romani la universitati straine. Din 2009 si pana in prezent, datele puse la dispozitie de UNESCO sunt estimari, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii companiei Educativa. 

Potrivit acestor estimari, si in 2011 top 3 destinatii universitare era compus din: Italia (5.263 studenti romani), Marea Britanie (3.565 studenti romani) si Franta (3.381 studenti romani). Iata o comparatie cu 2009, ultimul an cu date oficiale: Franta (3.950 studenti romani), Italia (3.859 studenti romani), Germania (3.249 studenti romani), Marea Britanie (2.160 studenti romani) si Spania (1.397 studenti romani).

Sansele de angajare dupa absolvire: un criteriu in alegerea facultatii

In ultimii ani, multe topuri de profil evidentiaza universitatile ale caror absolventi isi gasesc un loc de munca in domeniul studiat, inca din primul an de absolvire. O consecinta o reprezinta faptul ca in Marea Britanie, spre exemplu, tot mai multi studenti aleg asa numitele programe "Sandwich"care dureaza 4 ani in loc de 3 si incorporeaza un an de experienta de munca platita, ca parte din programul de studiu, potrivit Integral

In Olanda, studentii incep sa ia in calcul tot mai des universitatile de Applied Sciences unde sunt diferite programe de internship in domeniile de studiu alese, programe dezvoltate si evaluate de universitati. Absolventii unor astfel de programe sunt orientati mai mult spre cariera si se angajeaza adesea imediat dupa finalizarea programului de licenta, inainte de a alege un program de master pentru continuarea studiilor, potrivit Integral Programe Educationale. 

Universitatile din Olanda sunt de doua tipuri: teoretice si de stiinte aplicate.Universitatile de Stiinte Aplicate au o orientare practica, punand accent pe pregatirea profesionala a studentilor in diferite domenii ale economiei si afacerilor. Programul de studii universitare are durata de 4 ani, incluzand si un an de practica. Dupa absolvire, studentii isi gasesc cu usurinta un loc de munca, avand deja experienta in domeniul ales. In universitatile teoretice, cercetarea stiintifica face parte din programa fiecarui student. Studiile universitare au durata de 3 ani, iar cele de master de 2 ani.

Care sunt specializarile cele mai cautate de romani la universitatile din strainatate

Cele mai populare domenii de studiu alese de studentii romani sunt:
 • Economie
 • Management si Marketing
 • Arhitectura
 • Inginerie
 • IT si Computer Science
 • Drept
Se inregistreaza o crestere semnificativa a interesului fata de programele de Inginerie, Arhitectura si Constructii fata de anii precedenti, conform unei analize facute in urma ultimelor editii ale targului World Education, unde vizitatorii completeaza profilul si domeniile de studiu dorite. Astfel din 7.000 tineri inregistrati, aproximativ 20% s-au orientat spre aceste de domenii. 

Cea mai mare pondere o au domeniile ce tin de Economie, Management si Marketing cu aproximativ 40%, IT si Computer Science cu o pondere de peste 10% urmate de Relatii Internationale, Drept, Medicina, Turism, Matematica, alte domenii socio-umane.

Taxele de scolarizare sau sistemele de plata a anilor universitari

Anul academic trecut (2012), universitatile din Marea Britanie au majorat taxele de studiu de la 3.000 la 7.000 pana la 9.000 de lire sterline.Guvernul britanic si-a mentinut, insa, sistemul de imprumuturi pentru studenti. Pentru aceste imprumuturi tinerii romani pot aplica in mod gratuit. In prezent, aproximativ 90% din studentii romani din Marea Britanie se folosesc de aceste imprumuturi pentru a-si acoperi partial sau total taxele. Aceasta forma de finantare nu este valabila si pentru masteranzi.  

Multe universitati britanice acorda diverse burse sau finantari pentru studentii romani, pentru a-i ajuta cu cheltuielile de trai in Marea Britanie, pentru primele luni de acomodare (un exemplu poate fi University of Bradford care a oferit burse de 1500 GBP pentru studentii cu venituri reduse). 

In ceea ce priveste programele de master, multe universitati din Marea Britanie ofera diferite burse de studiu pentru studentii romani de pana la 50% din taxa de scolarizare. Un exemplu aici poate fi University of Sunderland care a acordat luna trecuta 4 burse de 50% pentru masteranzi romani. Cele mai multe burse pentru masterat in Marea Britanie sunt alocate pe baza rezultatelor academice si a realizarilor din alte domenii. Acestea se acorda sub forma unor reduceri de taxa intre 1.000 si 5.000 lire sterline. 

Unele universitati au programe speciale de burse care acopera taxa de scolarizare plus costurile suplimentare cum ar fi cele de cazare, trai si de calatorie. Exista si universitati care ofera burse studentilor care aleg un program prioritar pentru respectiva universitate. Spre exemplu, Universitatea din Essex a acordat 5.000 lire sterline celor care au ales Istoria Artei, Public Health sau Health Studies.

In Olanda si Danemarca, taxele de studiu sunt subventionate de guvern astfel incat studentii europeni platesc 1.835 euro anual in Olanda, in timp ce in Danemarca taxele sunt subventionate integral, deci studentii nu trebuie sa plateasca nimic.


sursa hotnews.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier).
Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul.
Se cere de diferite forme:- Personal - Prin poştă - Pe internetSe plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia.PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL
1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol. Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia.

AlbaceteAsturiasBarcelonaBurgosCáceresCantabriaCeutaGranadaIslas BalearesLa CoruñaLa RiojaLas Palmas

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania.
Sunt 3 variante:
1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit.
2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau.
3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau.

Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii ce sa fa…