Treceți la conținutul principal

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

buletin-de-identitate_7f6b9b1e0aDe la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro.
Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.
Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.
Carte de identitate tip smart card
Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului. „Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu“, au explicat specialiştii de la Interne.
În schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.
Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor, precizează sursele citate.
Forma şi conţinutul de date al documentelor de identitate ce urmează a fi puse în circulaţie începând cu data de 01.07.2013, respectiv:
a) pentru cetăţenii români cartea de identitate, cartea electronică de identitate (C.E.I) şi dovada de reşedinţă;
b) pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi membrilor lor de familie, care au reşedinţa pe teritoriul României – cartea de rezidenţă şi cartea electronică de rezidenţă (CER), precum şi carte de rezidenţă permanentă şi carte de rezidenţă electronică permanentă;
2^1) în ceea ce priveşte forma acestor documente, sunt implementate standardele ICAO în materia actelor de identitate, respectiv ID-1;
2^2) referitor la conţinutul de date al actelor de identitate:
a) cartea de identitate conţine date în format tipărit, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent;
datele cu caracter personal vizibile sunt:
- numele şi prenumele titularului;
- sexul;
- cetăţenia titularului;
- data şi locul naşterii titularului;
- semnătura olografă a titularului;
- imaginea facială a titularului;
- C.N.P.;
- adresa de domiciliu a titularului.
b) în cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:
- datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; – prenumele părinţilor titularului;
- certificate digitale;
- date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;
3. condiţiile tehnice, precum şi aspectele procedurale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la conţinutul microprocesorului cărţii electronice de identitate, respectiv al cărţii electronice de rezidenţă;
4. ansamblul procedural realizat de personalul cu atribuţii în materia soluţionării cererilor pentru eliberarea actelor de identitate, respectiv de actualizare a R.N.E.P.
Proiectul nu aduce atingere dreptului persoanei la viaţă privată. Documentele electronice – CEI şi CER – reprezintă doar o opţiune pe care solicitanţii o au la dispoziţie, în raport cu actele de identitate/ rezidenţă clasice.
Cartea Electronică de Identitate şi Cartea Electronică de Rezidență se eliberează numai la solicitarea persoanei interesate, în varianta în care aceasta consideră că răspunde intereselor sale: cu sau fără amprente digitale.
Datele biometrice se colectează exclusiv pentru a fi introduse în CEI/CER şi nu se stochează în baze de date, pentru interogări ulterioare.
Contestatarii
Un grup de 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contestă introducerea buletinului electronic. Reprezentanții acestora spun că există mai multe îngrijorări  în ceea ce privește noul act de identitate biometric.
„Una este de ordin tehnic. Respectivul act biometric are în el un cip care conține niște date foarte personale. Acele date fiind pe o cartelă, care este plimbată oriunde merge posesorul, se pot pierde și dacă ajung pe mâna cuiva rău intenționat, dacă dorește să-i preia identitatea, o poate face.
Degeaba spun autoritățile că sunt super sigure. Hai să fim serioși, așa au spus și când au montat ATM-uri și întotdeauna hoții și răufăcătorii reușesc să spargă și cele mai sofisticate softuri”, a declarat, pentru Yahoo! News, directorul executiv al Alianței Familiilor din România, Bogdan Mateciuc.
„Încalcă articolele Constituției”
Alți reprezentanți ai ONG-urilor adaugă că acest buletin electronic ar încălca legile fundamentale ale statului și ale Uniunii Europene. „Considerăm că noua carte electronică de identitate încalcă niște drepturi fundamentale ale cetățeanului, așa cum sunt ele prevăzute în primul rând în Constituția României.
Este vorba despre libertatea individuală, despre viața intimă și familială și implicit sunt atinse și alte puncte, libertatea conștiinței sau libertatea convingerilor religioase. În al doilea rând, încalcă și Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care vorbește la capitolul I despre demnitatea umană și la capitolul 2 despre libertăți.
Mai exact, prevede faptul că demnitatea umană este inviolabilă, că orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, iar datele cu caracter personal trebuie să se fie sub protecție”, a declarat reprezentantul Asociației pentru Libertatea Românilor,  ing. Constantin Lupei.
MAI: „Sunt foarte bine securizate”
De cealaltă parte, specialiști din MAI au declarat pentru Yahoo! News că respectivele cărți electronice au mai multe elemente de securizare și sunt foarte greu de copiat. De asemenea, țin să să precizeze foarte clar „că datele biometrice sunt colectate numai cu acordul persoanei respective”.
Specialiștii MAI mai adaugă că după personalizarea cărții electronice de identitate și trimiterea către autoritatea care trebuie să o elibereze, „toate datele stocate în bazele de date de producție vor fi șterse prin procedură automată”. Până acum, acest sistem a fost adoptat în 12 state ale Uniunii Europene.
Sursa: evz.ro

Comentarii

  1. mda... si trebuie sa schimbam buletul inainte de termenul expirarii? al meu expira in 2017. lucuiesc in spania eventual ar trebui sa l schimb OBLIGAT CA ASA TREBE ?sau pot astepta pana expira?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este obligat sa il schimbe pana nu expira cel actual.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.
    Al meu expira in 2014 dar as dorii sa-l renovez de la distanta.Care ar fi pretul documentului daca e scos in Spania?
    Si alta intrebare daca stiti cumva care sunt conditiile pt a putea obtine un DNI spaniol avand in vedere faptul ca sunt casatorita cu un cetatean spaniol?
    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea de identitate
      A. CARTE DE IDENTITATE (in cazul expirării, furtului, pierderii, deteriorării, sau schimbării numelui după căsătorie/divorţ)
      Documente necesare
      1.Paşaportul valabil/Cartea de identitate românească
      2. 6 fotografii

      Pentru reînnoirea cărţii de identitate, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele variante:
      Reînnoirea cărţii de identitate prin procură întocmită la oficiul consular.
      Aceasta se poate solicita cu maximum 6 luni înainte de expirarea cărţii de identitate/buletinului. Procura se întocmeşte în baza unui document de identitate românesc valabil (carte de identitate, adeverinţă provizorie de identitate, paşaport electronic simplu/temporar sau titlu de călătorie valabil).
      Taxa consulară este de 60 euro.

      Deplasarea În România în vederea reînnoirii cărţii de identitate.
      În cazul în care nu mai sunteți în posesia unui pașaport valabil sau a unei cărți de identitate valabile, deplasarea se va face pe baza unui titlu de călătorie eliberat de oficiul consular.
      Taxa consulară pentru titlul de călătorie este de 65 euro.

      Ștergere
    2. Buna.locuiesc in coruña ,am pierdut buletinu si pasaport nam.as putea face buletinul in bilbao la consulat?ah...procura..nam p nimeni in romania ,ar fi cu adresa de spania.as multumi mult daca mar indica cineva

      Ștergere
    3. cel mai bine este sa sunati la bilbao pentru ca nu stiu cum ati pierdut buletinul, daca aveti hartie de la politie, etc.
      mai jos adresa si telefoanele. cel mai bine este sa trimite.ti un email, povestind cazul dvs.

      Consulatul General al României la Bilbao
      Adresa: Plaza Circular 4, 48001 Bilbao
      Tel: +34 944245177
      Fax: +34 944245405
      E-mail: cgrumaniabilbao@telefonica.net
      Web: http://bilbao.mae.ro

      Ștergere
  4. lucrez in spania ,imi expira buletinu in ianuarie ,in tara un pot merge pina la vara,pot sal schimb aici,e valabil ,sau trebuiesamerg in tara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea de identitate
      A. CARTE DE IDENTITATE (in cazul expirării, furtului, pierderii, deteriorării, sau schimbării numelui după căsătorie/divorţ)
      Documente necesare
      1.Paşaportul valabil/Cartea de identitate românească
      2. 6 fotografii

      Pentru reînnoirea cărţii de identitate, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele variante:
      Reînnoirea cărţii de identitate prin procură întocmită la oficiul consular.
      Aceasta se poate solicita cu maximum 6 luni înainte de expirarea cărţii de identitate/buletinului. Procura se întocmeşte în baza unui document de identitate românesc valabil (carte de identitate, adeverinţă provizorie de identitate, paşaport electronic simplu/temporar sau titlu de călătorie valabil).
      Taxa consulară este de 60 euro.

      Deplasarea În România în vederea reînnoirii cărţii de identitate.
      În cazul în care nu mai sunteți în posesia unui pașaport valabil sau a unei cărți de identitate valabile, deplasarea se va face pe baza unui titlu de călătorie eliberat de oficiul consular.
      Taxa consulară pentru titlul de călătorie este de 65 euro.

      Ștergere
    2. si daca mie expirat si buletinul si pasaportul pot sal fac la consulatul spaniol si ce tacxe au

      Ștergere
  5. astept raspuns la intrebarea pusa

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua ,mie mi-a expirat buletinul anul acesta in iunie,imi pot face buletinul in Spania la consulat si ce acte am nevoie.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea de identitate
      A. CARTE DE IDENTITATE (in cazul expirării, furtului, pierderii, deteriorării, sau schimbării numelui după căsătorie/divorţ)
      Documente necesare
      1.Paşaportul valabil/Cartea de identitate românească
      2. 6 fotografii

      Pentru reînnoirea cărţii de identitate, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele variante:
      Reînnoirea cărţii de identitate prin procură întocmită la oficiul consular.
      Aceasta se poate solicita cu maximum 6 luni înainte de expirarea cărţii de identitate/buletinului. Procura se întocmeşte în baza unui document de identitate românesc valabil (carte de identitate, adeverinţă provizorie de identitate, paşaport electronic simplu/temporar sau titlu de călătorie valabil).
      Taxa consulară este de 60 euro.

      Deplasarea În România în vederea reînnoirii cărţii de identitate.
      În cazul în care nu mai sunteți în posesia unui pașaport valabil sau a unei cărți de identitate valabile, deplasarea se va face pe baza unui titlu de călătorie eliberat de oficiul consular.
      Taxa consulară pentru titlul de călătorie este de 65 euro.

      Ștergere
  7. Buna ziua. Mie imi expira buletinul pe data de 15 noiembrie, implinesc 24 ani . Imi puteti spune ce acte sunt necesare sau un nr de tel de la consulat sevilla. va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adresa: Avenida Manuel Siurot nr.20, cod postall 41013, Sevilla
      DIN NOIEMBRIE 2013 CONSULATUL GENERAL S-A MUTAT INTR-UN NOU SEDIU AFLAT IN AVENIDA MANUEL SIUROT NR.30

      Tel.: +34 954 233 243
      Fax: +34 954 627 108
      NU SE FAC PROGRAMĂRI PENTRU NICIUN SERVICIU CONSULAR

      Pentru actele necesare va rog sa va uitati la raspunsurile de mai sus.
      O zi buna!

      Ștergere
  8. buna mie mia expirat si buletinul si pasaportul muncesc si un pot merge in tara le pot renova de aici si ce trebuie safac


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gasiti informatia pe blog la http://cauta-si-gaseste.blogspot.com.es/2013/11/cum-se-schimba-cartea-de-identitate.html

      Ștergere
  9. Buna. Actele se depun de dimineata dar imi puteti spune dupa ce ora se dau inapoi va rog

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua .Buletinul mi s-a expirat luna trecuta ce trebuie sa fac ?In tara nu am nici un domicilio aici am casa propria.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua. In primul rand presupun ca ar fi fost mai bine daca intrebati inainte sa expire buletinul, dar daca totusi mai aveti pasaportul valabil, sigura varianta ar fi sa mergeti la cel mai apropiat consulat sa cereti Pasaportul de Cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS).

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara ,am si eu o intrebare ami expira buletinul acum in iunie si pasaportu al am expirat si in august plec in praga pot face buletinul aici la ambasada in madrid

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara ,am o intrebare acum in iunie ami expira buletinul si am si pasaportul expirat si nu syiu ce pot face ca in august fac o calatorie in praga si ni am document de identitate ,al pot schimba aici la ambasada de ce as avea nevoie si cam cat dureaza,multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara ,am o intrebare acm in iunie ami expira buletinul si am si pasaportul expirat si nu stiu ce pot face pentru ca am o calatorie in august si am nevoie de documentul de identitate ,as putea sal schimb aici la ambasada in madrid de ce as avea nevoie si cam cat ar dura? Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara ,am o intrebare acm in iunie ami expira buletinul si am si pasaportul expirat si nu stiu ce pot face pentru ca am o calatorie in august si am nevoie de documentul de identitate ,as putea sal schimb aici la ambasada in madrid de ce as avea nevoie si cam cat ar dura? Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara ,am o intrebare acm in iunie ami expira buletinul si am si pasaportul expirat si nu stiu ce pot face pentru ca am o calatorie in august si am nevoie de documentul de identitate ,as putea sal schimb aici la ambasada in madrid de ce as avea nevoie si cam cat ar dura? Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna seara ,am o intrebare acm in iunie ami expira buletinul si am si pasaportul expirat si nu stiu ce pot face pentru ca am o calatorie in august si am nevoie de documentul de identitate ,as putea sal schimb aici la ambasada in madrid de ce as avea nevoie si cam cat ar dura? Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara ,am o intrebare acm in iunie ami expira buletinul si am si pasaportul expirat si nu stiu ce pot face pentru ca am o calatorie in august si am nevoie de documentul de identitate ,as putea sal schimb aici la ambasada in madrid de ce as avea nevoie si cam cat ar dura? Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua Luciana. Daca inca e valabil buletinul iar pasaportul a expirat puteti sa va reinnoiti pasaportul la consulat si asa sa calatoriti linistita in august. Buletinul se schimba doar in Romania, dar pasaportul se poate si la consulat, de aceea va sfatuiesc sa va duceti cat mai curand sa va reinoiti pasaportul la consulat ca sa nu ramaneti fara document de identitate valabil.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce pret are renovarea pasaportului,si de ce acte as avea nevoie.Multumesc

      Ștergere
    2. Aici aveti toate detaliile http://cauta-si-gaseste.blogspot.com.es/2012/01/obtinerea-pasaportului-simplu.html

      Ștergere
  20. Buna ziua!imi expira buletinul peste 3 luni iar pasaportul este deja expirat!are vreo legatura adresa de pe N.I.E unde fac pasaportul?eu aveam de gand sa ma duc la Castellon sa preschimb pasaportul dar am N.I.E de Insulele Canare,Tenerie!are vreo legatura?si inca ceva buletinul trebuie sa aiba o anumita valabilitate gen minim 6 luni ca sa pot preschimba pasaportul?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NIE nu are legatura cu pasaportul, dvs va duceti la consulatul cel mai apropiat si faceti cererea pentru pasaport, duceti copii color de la certificatul de nastere si de la buletin, eventual certificat de casatorie daca ati schimbat numele, sau de divort.
      Paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români adulţi cu domiciliul în România
      Pentru obtinerea unui pasaport simplu electronic pentru adulti trebuie sa prezentati urmatoarele documente:
      Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original;
      Paşaportul anterior, dacă este cazul;
      În cazul declarării furtului/pierderii paşaportului simplu, este necesară prezentarea dovezii eliberate de organele de poliţie a statului de reşedinţă cu traducerea efectuată de un traducător autorizat de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti din Romania a carui semnatura este autorizata de cadre seful Sectiei Consulare Madrid
      În cazul distrugerii paşaportului simplu, se va prezenta paşaportul distrus sau deteriorat sau fragmente din acesta.
      In cazul schimbarii numelui, va trebui sa prezentati si sentinta de divort, certificatul de casatorie sau documentul din care reiese respectiva schimbare.
      http://cauta-si-gaseste.blogspot.com.es/2012/01/obtinerea-pasaportului-simplu.html

      Ștergere
  21. Am intrebat acelasi lucru si la Castellon si mi-au raspuns in felul urmator:
    ''Obligatoriu să mergeți la Madrid. Dacă veți veni la Castellon veți fi refuzat categoric''
    Nu stiu ce sa mai cred!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand i vedere ca raspuns este oficial de la consulat, atunci tb sa mergeti la Madrid. Eu nu lucrez la nici un consulat, dar este adevarat ca Insulele Canare si Tenerife sunt sub jurisdictia consulatului din Madrid. Dvs trebuie sa luati in considerare ceea ce va spun de la consulat.

      Ștergere
  22. Ce tip de poze trebuiesc pt cartea de identitate?Dimensiuni

    RăspundețiȘtergere
  23. Pozele se fac la Serviciul de Evidenta a Populatiei

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna seara.am rugaminte imi pureti spune dak se poate face buletin in spania?k numi raspunde nimeni de la consolat.am un an si ceva fara buleti,nu pot merge in tara pt motive personale.acum sunt insarcinata tatal copilului e spaniol.Buletinul mia fost furat si dupa cateva zile mia expirat.am denuntia furtului,certificat de nastere si acte de spania.am nevoie urgent sa scot buletinu pt a putea scoate cartela de seguro social.imi puteti da detalii va rog mult.ce acte,ce trebuie sa fac,cat ma costa si cat intarzie?va rog e urgent.ana Maria. Asta e emailul undé puteti sami raspundeti: anita89_fermecatoarea@yahoo.com va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buletinul se poate scoate doar in romania, dar daca aveti pasaportul valabil puteti sa va faceti pasaport CRDS.
      mai multe detalii aici:
      http://cauta-si-gaseste.blogspot.com.es/2012/03/buletinul-expirat.html
      sau direct pe site la consulatul din madrid www.madrid.mae.ro

      Ștergere
  25. Buna seara . An septembrie mi se expira buletinul si in 2016 pasaportul . Pot sa schimb aici buletinul . ? De ce acte am nevoie ? Mutumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna seara . Buletinul ami expira in septembrie si vreau sa stiu daca pot sal schimb aici? Pasaportul este valabil . De ce actúe am nevoie? Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buletinul se poate scoate doar in romania, dar daca aveti pasaportul valabil puteti sa va faceti pasaport CRDS.
      mai multe detalii aici:
      http://cauta-si-gaseste.blogspot.com.es/2012/03/buletinul-expirat.html
      sau direct pe site la consulatul din madrid www.madrid.mae.ro

      Ștergere
  27. buna seara imi expira buletinu in noiembrie si nu am nici pasaport muncesc in spania cu carte de munca si nu pot calatori in romania pot schimba buletinul la consulat multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buletinul se poate scoate doar in romania, dar daca aveti pasaportul valabil puteti sa va faceti pasaport CRDS.

      Ștergere
  28. imi puteti raspunde va rog frumos la mesajul de mai sus .astept raspuns .multumesc

    RăspundețiȘtergere
  29. cum pot schimba buletinul de identitate din spania.fara sa fac nici o procura.pt.ca un am cui.ce se intampla daca mi-a expirat si nu il`pot schimba.in romania nu am nici o adresa ,nici proprietate.pot ramane cu tarjeta de rezidenta din spania fara sa am nici o problema?multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buletinul se poate scoate doar in romania, dar daca aveti pasaportul valabil puteti sa va faceti pasaport CRDS.

      Ștergere
  30. Buna ziua!Am copii in Spania la scoala una dintre ei trebuia sa faca buletinul la 14 ani dar pentru faptul caci este la scoala ,invata este eleva si din alte motive nu putem sa calatorim, as dorii sa-mi raspundeti daca este posibil sa-l faca aici in Spania prin intermediul consulatului din Ciudad Real ori prin ambasada ,cu dovada de la scoala caci invata aici sau trebuie sa calatorim in Romania cind va fii posibil.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua!Am copii in Spania la scoala una dintre ei trebuia sa faca buletinul la 14 ani dar pentru faptul caci este la scoala ,invata este eleva si din alte motive nu putem sa calatorim, as dorii sa-mi raspundeti daca este posibil sa-l faca aici in Spania prin intermediul consulatului din Ciudad Real ori prin ambasada ,cu dovada de la scoala caci invata aici sau trebuie sa calatorim in Romania cind va fii posibil.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PRIMA CARTE DE IDENTITATE
      PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI
      Documente necesare
      documentul eliberat de autorităţile statului spaniol din care să rezulte motivul întemeiat (boală, studii, etc.) pentru care minorul nu se poate deplasa în ţară, tradus şi legalizat de oficiul consular.
      cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât și de părinte/reprezentant legal;
      certificatul de naștere, original și copie;
      actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original și copie
      documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original și copie
      certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, hotărârea judecătorească de divorț, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original și copie
      chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate - 7 lei (pe chitanță trebuie să apară numele minorului);
      timbrul fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
      6 fotografii 3/4 recente ale minorului
      La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghișeu, însotit de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.
      În situația în care părinţii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul, în condiţiile legii.
      Pentru minorul care, deși a fost încredintat prin hotarâre judecatorească unuia dintre părinţi, locuieşte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraţia de consimţământ a părintelui căruia i-a fost încredinţat, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscrisă adresa la care acesta locuieşte statornic.
      Declaraţia prevăzută poate fi dată la ghişeu, în prezenţa personalului consular, iar în situaţiile în care părintele nu se poate prezenta la ghişeu, declaraţia trebuie sa fie autentificată la notarul public român sau la un alt oficiu consular.
      NOTĂ:
      Documentele sus menţionate vor fi prezentate în original şi două fotocopii.

      Ștergere
  32. buna pentru un minor de 14 ani care ia inplinit de citeva lunii se poate face buletinul aici in spania,si ce trebuie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PRIMA CARTE DE IDENTITATE
      PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI
      Documente necesare
      documentul eliberat de autorităţile statului spaniol din care să rezulte motivul întemeiat (boală, studii, etc.) pentru care minorul nu se poate deplasa în ţară, tradus şi legalizat de oficiul consular.
      cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât și de părinte/reprezentant legal;
      certificatul de naștere, original și copie;
      cartea de identitate a unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal, original și copie
      documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original și copie
      certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, hotărârea judecătorească de divorț, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original și copie
      chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate - 7 lei (pe chitanță trebuie să apară numele minorului);
      timbrul fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
      6 fotografii 3/4 recente ale minorului
      La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghișeu, însotit de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.
      În situația în care părinţii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul, în condiţiile legii.
      Pentru minorul care, deși a fost încredintat prin hotarâre judecatorească unuia dintre părinţi, locuieşte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraţia de consimţământ a părintelui căruia i-a fost încredinţat, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscrisă adresa la care acesta locuieşte statornic.
      Declaraţia prevăzută poate fi dată la ghişeu, în prezenţa personalului consular, iar în situaţiile în care părintele nu se poate prezenta la ghişeu, declaraţia trebuie sa fie autentificată la notarul public român sau la un alt oficiu consular.
      NOTĂ:
      Documentele sus menţionate vor fi prezentate în original şi două fotocopii.

      Ștergere
  33. vreau sa stiu daca lucrez in spania si mia expirat buletinul si trimit procura in rominia pentru al schimba pe citi ani se face .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CARTE DE IDENTITATE (in cazul expirării, furtului, pierderii, deteriorării, sau schimbării numelui după căsătorie/divorţ)
      Documente necesare
      1.Paşaportul valabil/Cartea de identitate românească
      2. 6 fotografii

      Pentru reînnoirea cărţii de identitate, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele variante:
      Reînnoirea cărţii de identitate prin procură întocmită la oficiul consular.
      Aceasta se poate solicita cu maximum 6 luni înainte de expirarea cărţii de identitate/buletinului. Procura se întocmeşte în baza unui document de identitate românesc valabil (carte de identitate, adeverinţă provizorie de identitate, paşaport electronic simplu/temporar.
      Taxa consulară pentru întocmirea procurii este de 60 euro.

      În cazul în care nu mai sunteți în posesia unui act de identitate românesc valabil, vi se va întocmi mai întâi un Titlu de Călătorie, în baza căruia se va întocmi procura specială pentru cartea de identitate.

      Deplasarea În România în vederea reînnoirii cărţii de identitate.
      În cazul în care nu mai sunteți în posesia unui pașaport valabil sau a unei cărți de identitate valabile, deplasarea se va face pe baza unui titlu de călătorie eliberat de oficiul consular.

      Taxa consulară pentru titlul de călătorie este de 65 euro.

      Ștergere
  34. Bună. Am pierdut buletinul acum câteva zile. Pot face altul aici in Spania? Buletinul l-am pierdut in Gibraltar. Am pasaportul valabil dar nu stiu ce acte sunt necesare la Sevilla la consulat. Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  35. am nationalitate spaniola de 7 ani,cu buletinul romanesc ce trebuie sa fac.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuia sa renunti la nationalitatea romana cand ai primit spaniola si sa predai buletinul si pasaportul romanesc la ambasada.

      Ștergere
  36. Buena ziua.am o intrebare fata implineste 14ani de CE am nevoie pentru buleti.nu putem sa mergem in Romanía.multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PRIMA CARTE DE IDENTITATE - PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI
      Documente necesare
      - documentul eliberat de autorităţile statului spaniol din care să rezulte motivul întemeiat (boală, studii, etc.) pentru care minorul nu se poate deplasa în ţară, tradus şi legalizat de oficiul consular.
      - cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât și de părinte/reprezentant legal;
      - certificatul de naștere, original și copie;
      - cartea de identitate a unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal, original și copie
      - documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original și copie
      - certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, hotărârea judecătorească de divorț, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original și copie
      - chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate - 7 lei (pe chitanță trebuie să apară numele minorului);
      - timbrul fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
      - 6 fotografii 3/4 recente ale minorului
      La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghișeu, însotit de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.
      În situația în care părinţii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul, în condiţiile legii.
      Pentru minorul care, deși a fost încredintat prin hotarâre judecatorească unuia dintre părinţi, locuieşte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraţia de consimţământ a părintelui căruia i-a fost încredinţat, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscrisă adresa la care acesta locuieşte statornic.
      Declaraţia prevăzută poate fi dată la ghişeu, în prezenţa personalului consular, iar în situaţiile în care părintele nu se poate prezenta la ghişeu, declaraţia trebuie sa fie autentificată la notarul public român sau la un alt oficiu consular.
      NOTĂ:
      Documentele sus menţionate vor fi prezentate în original şi două fotocopii.

      Ștergere
    2. Am buletinul si pasaportul expirate,pot schimba pasaportul cu buletinul expirat?

      Ștergere
    3. Am buletinul si pasaportul expirate,pot schimba pasaportul cu buletinul expirat?

      Ștergere
  37. Locuim în spania de 11 ani și de 10 avem apartamentul cumpărat aici în spania iar fetele împlinesc 14 ani și vrem sa le facem buletin .întrebarea mea este se poate face buletinul aici în spania cu domiciliul în spania pentru ca în România vrem sa vindem locuința care o deținem.

    RăspundețiȘtergere
  38. Puteți încerca varianta pașaportului CRDS adică de cetățean roman cu domiciliul în strainatate. În acest caz nu vor avea buletin și nici rezidenta în romania ci doar pașaport.

    RăspundețiȘtergere
  39. Puteți încerca varianta pașaportului CRDS adică de cetățean roman cu domiciliul în strainatate. În acest caz nu vor avea buletin și nici rezidenta în romania ci doar pașaport.

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna dimineata,am buletinul expirat din 2013,si pasapoartele copiiilor la fel,ce e nevoie pt renovarea buletinului in prímul rand?copiii s.au nascut aici si tatal nu a vrut sa semneze pt renovarea pasapoartelor,e nevoie de padrón?traduceri?sunt despartita legal,am copiii cu mine,la Cat se ridica costurile?Cum se obtine CDRS?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  41. Avand toate documentele de identitate expirate singura optiune este sa mergeti la consulat sa cereti un titlu de calatorie pentru fiecare si sa mergeti in romania. Pentru pasaport CRDS, daca e prima data cand cereti, tb sa aveti cartile de identitate si pasaportul anterior http://madrid.mae.ro/node/270

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua!fiul meu are 16 ani si nu am reusit sa ajung in Romanía,pentru ai face buletin pasaportul, l-a pierdut si am o copie dupa acesta.am fost la Mossos Desquadra si am depus denuntie.vreau sa stiu daca poate face buletin fara sa mearga in Romanía?si ce acte se cer!domiciliul este in Reus! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  43. Am buletinul expirat si pasaportul imi expira in august cum as putea da le schimb aici daca nu mai am locuinta im Romania si nici pe nimeni care ar putea sa mi le faca acolo cu procura? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa mergeti la consulatul de care apartineti si acolo va vor explica pasii pe care trebuie sa ii urmati.

      Ștergere
  44. Buna ziua,eu mi-am schimbat cartea de identitate in August 2017,in România dar nimeni nu ma întrebat daca vreau o carte noua sau nu..sigur ca mi-a facut carte veche

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi