Aţi lucrat într-una sau mai multe ţări europene? Vă faceţi griji cu privire la drepturile dumneavoastră de pensie? Un pliant publicat recent despre drepturile de pensie în UE vă prezintă care sunt acestea.
Dat fiind numărul mare de europeni care aleg să trăiască şi să lucreze în altă ţară, beneficiind astfel de principiul liberei circulaţii, mulţi pot întâmpina probleme în momentul pensionării. Cu o populaţie tot mai îmbătrânită, dar totuşi mobilă, drepturile de pensie în Europa pot părea adesea confuze.
Un pliant publicat în 2012 are scopul de a clarifica aceste aspecte. Acesta prezintă în mare care sunt drepturile de pensie de bază ale cetăţenilor europeni şi explică pas cu pas cum se obţin drepturile de pensie pentru persoanele care au lucrat în mai mult de un stat membru al UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. De aici aflaţi care ţară plăteşte pensia şi cum este ea calculată.
În general, pensiile se calculează pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară în care persoana a trăit şi a lucrat. Suma primită din fiecare ţară, va corespunde perioadei în care lucrătorul a fost asigurat în ţara respectivă.
Chiar dacă o persoană a lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara de reşedinţă. În cazul în care persoana nu a lucrat niciodată în această ţară, cererea trebuie depusă în ţara în care a avut ultimul loc de muncă.
Contribuţiile la asigurările sociale şi coordonarea sistemelor de asigurări sociale în UE sunt o problemă complexă. Trebuie să reţineţi că normele privind contribuţiile la asigurările sociale în UE nu înlocuiesc sistemele naţionale de asigurări sociale. UE nu oferă decât câteva norme comune care să protejeze drepturile dumneavoastră la prestaţii de asigurări sociale atunci când circulaţi în UE.
Cu toate acestea, cu ajutorul acestui nou pliant gratuit şi de utilitate practică, lucrătorii sunt informaţi despre drepturile pe care le au şi modul în care să le obţină atunci când se pensionează.
Mai multe informaţii:
Pliant despre asigurările sociale şi mobilitate
sursa:reteaua eures
Comentarii
Trimiteți un comentariu