Treceți la conținutul principal

Înregistrarea în România a divorţului pronunţat în Spania


Articolul 35 din Legea nr.187/09.05.2003 (intrată în vigoare la data de 16.05.2004) privind competenţa de jurisdicţie, recunoaşterea şi executarea în România a hotărârilor judecătoreşti în materie civilă, pronunţate de statele membre ale Uniunii Europene, prevede că „acestea sunt recunoscute de plin drept în România, în condiţiile prezentei legi”.
În absenţa litigiilor prevăzute de art.36 din acelaşi act normativ, hotărârile judecătoreşti în cauză produc în aceste condiţii efectele hotărârilor pronunţate de instanţele române.
Tratatele de asistenţă juridică încheiate de România prevăd totodată clauze privind recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti.
Astfel, cererile cetăţenilor români în vederea înscrierii menţiunilor se înaintează Inspectoratului pentru Evidenţa Persoanelor, prin Direcţia Generală Afaceri Consulare, însoţite de următoarele documente:
- hotărârea de divorţ, legalizată cu Apostila de la Haga, în copie legalizată şi tradusă la misiunea diplomatică;
- certificat de naştere – copie;
- certificat de căsătorie – copie;
- paşaport străin sau românesc – copie;
În cazul în care căsătoria al cărei divorţ se doreşte a fi înscris nu a fost înregistrată în registrele de stare civilă române, solicitantul va depune certificatul de căsătorie legalizat cu Apostila de la Haga, în copie legalizată și tradusă, în vederea înscrierii menţiunilor de căsătorie şi divorţ pe marginea actului de naştere.
Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, prin serviciile specializate, va da avizul de înscriere a menţiunilor, procedând, totodată, la procurarea certificatelor de stare civilă, pe care le va transmite M.A.E. – Direcţia Generală Afaceri Consulare, urmând ca aceasta să le remită misiunilor diplomatice, care vor solicita achitarea taxelor aferente.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier).
Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul.
Se cere de diferite forme:- Personal - Prin poştă - Pe internetSe plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia.PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL
1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol. Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia.

AlbaceteAsturiasBarcelonaBurgosCáceresCantabriaCeutaGranadaIslas BalearesLa CoruñaLa RiojaLas Palmas

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania.
Sunt 3 variante:
1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit.
2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau.
3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau.

Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii ce sa fa…