Treceți la conținutul principal

IMPORTANT: Daca iesi de pe teritoriul Spaniei, pierzi accesul la ajutorul de somaj de 426 de euro si statutul de somer

Ministerul Muncii din Spania a transmis ieri informatii suplimentare, referitoare la noua masura privind imposibilitatea de a parasi Spania, pentru somerii care primesc ajutorul de 426 de euro. 
Se precizeaza astfel ca, potrivit noii legi, parasirea teritoriul tarii nu presupune pierderea automata a ajutorului de 426 de euro, daca beneficiarul calatoreste in strainatate. Daca insa persoana in cauza vrea sa solicite acest ajutor special trebuie sa se afle minim 12 luni in somaj si noua lege stabileste ca parasirea tarii duce la anularea statutului de somer aflat in cautare de munca, cu "demanda de empleo".
Dupa publicarea masurilor in Monitorul Oficial (BOE), sambata, aceasta a fost una dintre temele cele mai dezbatute de presa spaniola care a subliniat faptul ca interdictia de a parasi teritoriul spaniol inaspreste conditiile de acces la Renta Activa de Insercion.  "Pierdes el paro" a fost cel mai discutat subiect pe Twitter, iar ministerul a fost nevoit sa ofere explicatii suplimentare.
Noua masura pare adresata, in mod neoficial, strainilor, care au acces in aceleasi conditii ca si spaniolii, la acest ajutor de 426 de euro. De aceea, guvernul spaniol a decis sa  restranga accesul somerilor de lunga durata la ajutorul de somaj de tip "Renta Activa de Reinsercion" in valoare de 426 de euro in cazul in care calatoresc in afara Spaniei. Aceasta nu este decat una dintre numeroasele masuri de asuteritate prin care executivul vrea sa aduca la buget 65 de miliarde de euro in doi ani si jumatate.
Somerii care parasesc teritoriul Spaniei vor pierde accesul la ajutorul de somaj de tip "Renta Activa de Reinsercion" in valoare de 426 de euro, pentru urmatoarele 12 luni, si statutul de persoana care se afla in cautare de munca ("demandante de empleo"). Ca sa solicite din nou acest ajutor social trebuie sa se afle 12 luni in somaj si, de acum inainte, sa nu mai paraseasca teritoriul Spaniei in acest interval de timp.
Guvernul lui Mariano Rajoy impune astfel o conditie obligatorie pentru beneficiarii acestui ajutor. "Calatoria in strainatate, pentru orice motiv si orice durata, intrerupe inscrierea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca", se precizeaza in legea Real Decreto - ley 20/2012, din 13 iulie.

Masura ii afecteaza in mod special pe strainii din Spania, printre care romanii reprezinta cea mai numeroasa comunitate, de 1 milion de persoane, care calatoresc sa-si vada familiile in tara. Masura aprobata de guvernul lui Mariano Rajoy se aproba chiar inainte de perioada verii, cand foarte multi imigranti se pregatesc sa-si viziteze familiile in tara si au deja biletele cumparate. 
Situatia romanilor este cu atat mai speciala cu cat accesul compatriotilor pe piata muncii este restrans din 22 iulie 2011 de restrictiile aplicate de guvernul Zapatero. Ca sa poata munci fara necesitatea unei autorizatii de munca in Spania, romanii trebuie sa fie inscrisi in evidentele birourilor de munca INEM, iar pierderea statutului de persoana in cautare de munca "demandante de empleo" implica si pierderea dreptului de a fi angajati fara un permis de munca.
"Renta Activa de Reinsercion" (Ajutorul de Reinsertie Activa) este un ajutor social extraordinar pentru persoane de minim 45 de ani, care au mari dificultati in a gasi un loc de munca si nu au venituri mai mari familiale mai mari de 481 de euro brut. De acest ajutor pot beneficia si victimele violentei de gen sau persoanele cu invaliditate de 33 %.
De asemenea, potrividecretului publicat sambata in Monitorul Oficial al Statului spaniol (BOE), Serviciul Public de Ocupare a Fortei de Munca din Spania (INEM) va putea sa taie accesul la ajutorul de somaj atunci "cand se descopera indicii suficiente de frauda", iar cei care primesc prestatii sociale au obligatia de a cauta de munca in "mod activ". 

sursa: ROMANUL

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier).
Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul.
Se cere de diferite forme:- Personal - Prin poştă - Pe internetSe plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia.PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL
1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol. Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia.

AlbaceteAsturiasBarcelonaBurgosCáceresCantabriaCeutaGranadaIslas BalearesLa CoruñaLa RiojaLas Palmas

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt Actele necesare pentru reînnoirea acestuia şi completaţi formularul (În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână).) Întrebare: În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns: Înconformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modificările şi co…