Articolul 7. Reședință pentru mai mult de trei luni a cetăţenilor dintr-un Stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat parte al Acordului asupra Spaţiului Economic European:
1. Cetăţenii dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din statele parte ale Acordului privind Spaţiul Economic European au drept de şedere pe teritoriul spaniol pentru o perioada de mai mult de trei luni, dacă:
a) sunt angajați sau lucrează pe cont propriu (ca autonomi) în Spania,
b) dispun, pentru ei şi membrii familiei, de venituri suficiente pentru a nu recurge la ajutoarele oferite de asistenţa socială spaniolă pe timpul perioadei lor de şedere, precum şi de asigurare sanitara care să prevină riscurile de îmbolnăvire in Spania,
c) sunt înscrisi într-un centru public sau privat, acreditat sau finanţat de către autorităţile educaţionale competente conform legislatiei în vigoare, cu scopul principal de a studia,inclusiv cursuri de formare profesională; dispun de asigurare de boală care acoperă toate riscurile în Spania şi garantează autoritații naţionale competente, printr-o declaraţie sau prin orice alt mijloc echivalent, la alegere, că dispun de venituri suficiente pentru ei şi membrii familiilor lor, așa încat să nu trebuiască să recurgă la ajutorul oferit de asistenţa socială a statului spaniol pe tot timpul șederii lor , sau
d) sunt membri ai familiei ce însoţesc un cetăţean al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat european parte al Acordului privind Spațiul Economic European , sau vin pentru a se reuni cu acesta, şi îndeplinesc condiţiile menţionate la literele a), b), sau c).
2. Dreptul de şedere prevăzut la alineatul 1 se extinde asupra membrilor familiei care nu provin dintr-un stat membru când însoţesc un cetăţean al Uniunii Europene sau al unui alt stat parte a Acordului privind Spaţiul Economic European, sau i se alăturează pe teritoriul spaniol, atâta vreme cât respectivul cetățean îndeplinește condiţiile menționate la literele a), b) sau c) ale alineatului 1.
3. Conform celor menționate la punctul A), alineatul 1, un cetăţean al Uniunii Europene sau membru al unui stat parte a Acordului asupra Spațiului Economic European care nu mai este angajat sau nu mai lucrează ca autonom își va menține drepturile ca lucrător sau autonom în următoarele cazuri:
a) Dacă suferă de incapacitate temporară de muncă generata de boală sau accident;
b) Dacă, intrand în şomaj involuntar dovedit și înregistrat în mod corespunzător,în urma unui contract de muncă pe o durată de mai mult de un an, s-a înscris la serviciul competent pentru ocuparea forţei de muncă în scopul de a găsi din nou un loc de muncă;
c) Dacă, intrând în şomaj involuntar dovedit și înregistrat în mod corespunzător,în urma incheierii unui contract de munca pe o durată de mai puțin de un an, sau intrând în șomaj involuntar pe timpul primelor douăsprezece luni, s-a înscris la serviciul competent pentru ocuparea forţei de muncă în scopul de a găsi din nou un loc de muncă;în acest caz, drepturile derivate din condiția sa de angajat se vor menține pe o perioadă ce nu poate fi inferioara a șase luni.
d) Dacă urmează cursuri de pregătire profesională. Cu excepţia cazului în care este în şomaj involuntar, menţinerea drepturilor derivate din condiția de angajat presupune că pregătirea profesională să fie relaționata cu postul de muncă ocupat anterior.
4. În ciuda dispozițiilor din paragraful d) alineatul 1 şi alineatul 2, numai soţul sau persoana menţionată la punctul b) din articolul 2 şi copiii aflaţi în întreţinere au drept de ședere în calitate de membri ai familiei unui cetăţean al Uniunii sau al unui alt stat european parte a Acordului privind Spațiul Economic European, care îndeplinește condițiile prevazute la litera c) din punctul 1 de mai sus.
5. Cetățenii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din alt Stat parte a Acordului asupra Spaţiului Economic European vor fi obligați să solicite, personal, la biroul ce se ocupă de cetățenii străini situat în regiunea în care vor să se stabilească sau să ramână pentru un timp, înscrierea în Registrul Central al Cetățenilor Străini. Cererea trebuie să fie depusă în termen de trei luni de la data de intrare în Spania, și se va emite imediat un certificat de înregistrare în care se menționează numele, naţionalitatea şi adresa persoanei respective, numărul cărții de identitate ca străin şi data de înregistrare.
6. Împreună cu formularul de cerere, solicitantul va trebui să prezinte și paşaportul sau cartea de identitate naţională în vigoare, precum și actele care să dovedească îndeplinirea celor menționate în acest articol de lege. În cazul în care paşaportul sau cartea naţionala de identitate au expirat, solicitantul trebuie să furnizeze copii ale acestora însotite de cererea de renovare.
7. În ceea ce priveşte veniturile suficiente,nu se poate stabili o sumă fixă, ci va trebui să se ia în considerare situaţia personală a cetățenilor unui stat membru al Uniunii Parte sau dintr-un alt stat european parte a Acordului privind Spațiul economic european. În orice caz, această sumă nu trebuie să depăşească nivelul de venituri pentru care se acordă asistenţă social spaniolă sau cuantumul pensiei minime de Securitate Socială. "
Mai multe detalii Real Decreto-ley 16/2012 clic aici
Comentarii
Trimiteți un comentariu