Treceți la conținutul principal

Guvernul spaniol propune lichidarea creditului ipotecar la predarea locuintei

Familiile care nu mai au venituri si toti membrii in somaj ar putea sa lichideze creditul ipotecar prin renuntarea la apartament sau la proprietatea cumparata. Anuntul a fost facut de ministrul spaniol al Muncii, Luis deGuindos, care a explicat in Parlament ca se pregateste un cod de "bune maniere" pentru banci.
De Guindos a specificat ca posibilitatea de a sterge datoria catre banca prin operatiunea "dacion en pago" ar putea fi introdusa pentru familiile care se afla in situatie de excluziune sociala. Ministrul Economiei a spus ca este cazul familiilor cu toti membrii in somaj, care nu au venituri aditionale si al caror patrimoniu este insuficient pentru acoperirea datoriei. In Spania, majoritatea creditelor ipotecare prevad ca in cazul in care se ajunge la executare judecatoreasca pentru neplata, persoanele executate sa plateasca si diferenta de valoare fata de pretul actual al locuintei, care se obtine la licitatii. In majoritatea cazurilor datornicii raman fara locuinta si in plus cu o datorie fata de banca, reprezentand diferenta dintre valoarea actuala a locuintei si creditul acordat pe vremea cand preturile erau foarte mari.
Masura ar fi benefica pentru foarte multi spanioli, dar si straini, care au contractat crediteipotecare in ultimii ani ai boom-ului imobiliar, cand preturile locuintelor erau extrem de mari. La ora actuala, somajul spaniol trece de 5,2 milioane si datele ultimului sondaj privind Populatia Activa (EPA) aratau ca 1.575.000 de familii din Spania au toti membrii in somaj. Asociatia Persoanelor Afectate de Creditul Ipotecar din Spania estimeaza ca de la inceputul crizei 350 de mii de familii au fost scoase in strada de banci pentru neplata creditelor ipotecare.
"Este adevarat ca locuinta pe care o predau aceste familii este singurul activ pe care-l au", a precizat ministrul Luis de Guindos, care a subliniat si faptul ca modificarile legislatiei se vor face cu toate garantiile pentru a evita abuzurile sau frauda.
In privinta executiilor judecatoresti, Luis de Guindos a spus ca se doreste o mai mare vigilenta in organizarea licitatiilor, la care trebuie sa se obtina cel mai mare pret posibil pentru locuintele eliberate. Se doreste crearea unei baze de date cu toate executarile judecatoresti si licitatiile sa poata fi on-line.
Pe de alta parte, ministrul a propus un cod de bune practici pentru banci care ar putea cuprinde si stabilirea unei perioade de 2 ani, in care familiile executate sa poata ramane in chirie in locuinta pe care au pierdut-o. De asemenea, in opinia ministrului De Guindos, bancile ar trebui sa raspunda pentru o parte din risc daca au acceptat o garantie prea mica la acordarea creditului, in cazurile cu evaluari "umflate" sau atunci cand valoarea locuintei scade foarte mult pe piata. Ministrul a vorbit si de "buna practica" prin care bancile ar putea sa reduca din datoria totala ratele platite de familii, in loc sa le considere dobanzi, asa cum se intampla de obicei.

sursa:romanul.eu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier).
Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul.
Se cere de diferite forme:- Personal - Prin poştă - Pe internetSe plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia.PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL
1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol. Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia.

AlbaceteAsturiasBarcelonaBurgosCáceresCantabriaCeutaGranadaIslas BalearesLa CoruñaLa RiojaLas Palmas

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt Actele necesare pentru reînnoirea acestuia şi completaţi formularul (În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână).) Întrebare: În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns: Înconformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modificările şi co…