Treceți la conținutul principal

UE permite Spaniei să reintroducă restricţiile pentru români, dar pune condiţii

Astăzi, Comisia Europeană şi-a dat oficial acordul pentru ca Spania să reintroducă restricţiile la muncă pentru cetăţenii români, dar a pus mai multe condiţii, precum şi o "dată a expirării": 31 decembrie 2012.

Spania a convins Comisia Europeană, deşi doar parţial, că piaţa muncii nu mai face faţă atâtor şomeri. Executivul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a argumentat că sistemul nu suportă sosirea cetăţenilor români în ritmul în care aceasta s-a desfăşurat în ultimii ani şi că este necesară limitarea intrării acestora. Bruxelles-ul a permis Madridului să reintroducă, deşi cu unele limitări, permisele de muncă pentru români, care din 2009 se bucură de liber acces pe piaţa muncii din Spania, scrie Publico.

Doar până la sfârşitul anului 2012, şi nu până în 2014, cum voiau spaniolii

Dinspre Cabinetul preşedintelui Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, spaniolii au fost avertizaţi că "UE va supraveghea cu stricteţe" paşii făcuţi de Spania pentru a garanta că măsura nu va fi una "disproporţionată". În plus, autorizaţia dată Spaniei are mai multe condiţii şi o "dată a expirării": 31 decembrie 2012, faţă de 2014, cum şi-ar fi dorit Guvernul Spaniei.

Printre condiţiile puse de UE se află faptul că Madridul nu va putea cere permise de muncă românilor care sunt deja în Spania, muncind ca angajaţi, ca liber-profesionişti sau se află în căutarea unui loc de muncă, precum nici membrilor familiilor acestora. Astfel, permisele de muncă vor putea fi impuse doar românilor care vor dori să vină în Spania începând de acum. Ambele restricţii se aflau, deja, şi în propunerea făcută de Guvernul spaniol.

UE va "supraveghea atent" efectele măsurii

În plus, UE obligă Spania să se limiteze strict la ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivului propus, şi anume reducerea presiunii asupra pieţei muncii. Niciun alt drept câştigat de România ca membru UE nu va putea fi încălcat.

De teama sosirii unui flux masiv de mână de lucru ieftină, odată cu intrarea României şi Bulgariei în UE, în 2007, statele membre au decis să amâne până în 2014 acordarea dreptului liber la muncă cetăţenilor din cele două state. Dar Spania a decis, în 2009, să renunţe la acest moratoriu, pentru a uşura sosirea muncitorilor, în faţa cererii mari de mână de lucru.

Acum, cu peste 864.000 de români pe teritoriul său, Spania a devenit prima ţară UE care restrânge dreptul la liberă circulaţie a muncitorilor unei anumite ţări, după ce i l-a dat. Se crează, astfel, un precedent care ar putea fi folosit şi de alte state UE pe viitor.

Măsura mai trebuie ratificată de Colegiul Comisarilor Europeni

Decizia, care astăzi mai trebuie ratificată de colegiul comisarilor ar putea fi pusă în pericol, dacă vreunul din guvernele europene va prezenta obiecţii la această măsură. Pentru a nu întâmpina astfel de riscuri, Guvernul lui Zapatero a întreţinut deja contacte bilaterale cu Bucureştiul pentru a-i explica în detaliu şi a-i cere sprijinul în această chestiune.

În orice caz, Bruxellles-ul îşi rezervă dreptul de a da înapoi dacă, odată cu trecerea lunilor, consideră că nu se îndeplinesc exigenţele marcate sau efectul aşteptat asupra şomajului din Spania. Totodată, îşi va revizui decizia dacă va crede că modificarea se va dovedi mai restrictivă decât fusese acordul.

Comisia Europeană va superviza constant evoluţia pieţei muncii din Spania şi va cere autorităţilor de la Madrid să o informeze periodic. Bruxelles-ul vrea cifre care să demonstreze că Madridul nu poate absorbi această mână de lucru, în timpul cât va dura reintroducerea moratoriului. Primul raport va fi cerut de CE la sfârşitul acestui an.

Cifrele sunt tocmai cele care au convins Bruxelles-ul să nu împiedice Spania să reintroducă restricţiile pentru români, la care a renunţat în 2009. Rata şomajului a ajuns la 21% în luna iunie, mult peste media UE de 9,9%. Surse comunitare au explicat că CE "este foarte conştientă de dificultăţile pieţei muncii din Spania, dar vrea să clarifice că măsura gândită de autorităţile spaniole nu este soluţia potrivită la această problemă a şomajului".

sursa. adevarul.es

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi