Treceți la conținutul principal

Tarifele oficiale de traduceri in Romania pentru Ministere si Administratii publice

Ordinul comun al Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si al Ministrului Finantelor Publice
nr. 772/C/414/2009

Prin ordinul comul al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti si al ministrului finantelor publice OMJ/ OMF nr. 772/C/414/2009 s-au stabilit noile tarife pentru prestatiile traducatorilor si interpretilor autorizati efectuate la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Departamentului National Anticoruptie, instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala, care sunt dupa cum urmeaza:

23,15 lei / ora de interpretariat
33,56 lei/ pagina de traducere în regim normal
50,34 lei/pagina în regim de urgenta (pâna la 48 ore)

PRECIZARI:

OMJ/ OMF nr. 772/C/414/2009 trebuie interpretat în corelatie cu art. 9 alin. 1 lit. d din Legea nr. 178/ 1997, care prevede majorarea tarifelor cu 50% în cazul traducerilor efectuate în regim de urgenta (24 - 48 ore).
OMJ/ OMF nr. 772/C/414/2009 este inovator si progresist, deoarece el stabileste un nou standard de pagina de traducere autorizata, care este unul corect, realist si obiectiv si corespunde perfect necesitatilor din practica de zi cu zi a profesiei noastre. Astfel, se taxeaza pagina fizica, reala, de text-tinta, deci de traducere ca produs finit. Noua pagina standard este tehnoredactata computerizat si are urmatoarele caracteristici:
- Format: A4
- Stil: Normal Arial
- Font: Arial
- Dimensiune font: 12
- Spatiere: 1 rând
- Margini: 2,5 cm sus, jos, stânga, dreapta
- se va tehnoredacta cu un singur spatiu între cuvinte.

Tarifele de mai sus se aplica obligatoriu numai pentru prestatiile traducatorilor si interpretilor autorizati efectuate la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Departamentului National Anticoruptie, instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala.

Cu respectarea prevederilor legale privind concurenta pe o piata libera si în conformitate cu art. 20 alin. 2 din Regulamentul din 2005 de punere în aplicare a Legii nr. 178/1997, traducatorii autorizati PFA au dreptul sa isi stabileasca ei insisi preturile pe pagina la care lucreaza. 
Traducatorii autorizati PFA au dreptul, dar nu si obligatia, sa accepte preturile oferite de societatile comerciale care au ca obiect de activitate traducerile, in conformitate cu principiul cererii si ofertei pe o piata libera: fiecare traducator autorizat PFA este liber sa accepte o oferta de pret pe pagina care i se pare avantajoasa si sa refuze o oferta de pret pe pagina care nu i se pare avantajoasa.
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi