Bruxelles, 12 apr /Agerpres/ - Raportul elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho cu privire la extinderea spaţiului Schengen, prezentat marţi în Comisia de libertăţi civile a PE (LIBE), relevă în secţiunea "Expunere de motive" că rezultatele evaluării referitoare la protecţia datelor au fost pozitive, decizia fiind adoptată de Consiliu, în urma avizului favorabil al Parlamentului European, iar conectarea la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) a fost stabilită la 5 noiembrie 2010, acesta devenind pe deplin operaţional.
Vizita de evaluare a SIS a ajuns la concluzia că funcţiile SIS şi SIRENE au fost corect activate, în conformitate cu acquis-ul Schengen aplicabil. Echipamentele şi instalaţiile utilizate pentru N.SIS şi SIRENE au fost considerate de ultimă oră. Cu toate acestea, anumite aspecte au trebuit aprofundate, şi anume, problema lipsei formularelor A şi M pentru alertele prevăzute la articolul 95 din CISA (mandat european de arestare), dar s-a ajuns la concluzia că autorităţile române par să fi soluţionat în mod satisfăcător aceste chestiuni.
De asemenea, au fost ratificate acorduri bilaterale privind cooperarea poliţienească cu Ungaria şi Bulgaria. După ce s-au luat anumite măsuri ulterioare, toate lucrările pregătitoare în vederea punerii în aplicare a acquis-ului Schengen în domeniul cooperării poliţieneşti pot fi considerate finalizate în prezent..În privinţa frontierelor aeriene, în expunerea de motive a raportului se arată că în general, gestionarea frontierelor este asigurată de o autoritate publică bine structurată, competenţele profesionale ale poliţiştilor şi agenţilor Poliţiei de frontieră se situează la un bun nivel, aceştia cunoscând în mod satisfăcător cerinţele Codului frontierelor Schengen. A fost necesară o nouă vizită şi s-a putut stabili că deficienţele constatate au fost remediate (răspunderea transportatorilor, infrastructura disponibilă pentru separarea pasagerilor Schengen de cei din afara acestui spaţiu, deficienţe minore ale echipamentului din prima şi a doua linie).
Referitor la frontierele maritime, raportul Coelho relevă că gradul de cooperare şi comunicare, conştientizarea diferitelor situaţii, capacitatea de reacţie şi analiza riscurilor se situează la un nivel bun. Deficienţele semnalate cu privire la răspunderea transportatorilor, realizarea controalelor la frontiere şi formarea profesională au fost remediate.
Legat de frontierele terestre, s-au constatat un bun nivel al controalelor la frontiere şi o abordare tactică şi operaţională profesionistă, în ansamblu, în ceea ce priveşte supravegherea frontierelor. Infrastructura disponibilă şi nivelul de încadrare cu personal pe teren au fost apreciate drept suficiente. Deficienţele minore constatate au fost abordate în mod adecvat în cadrul procesului de urmărire, iar recomandările formulate au fost, în mare parte, puse în practică (executarea controalelor la frontiere, disponibilitatea echipamentelor în prima şi a doua linie, creşterea numărului de inspecţii inopinate ca mijloc de combatere a corupţiei). Cele două posturi de control la frontieră în cazul cărora s-a impus o nouă vizită sunt în prezent pe deplin operaţionale şi echipate în conformitate cu recomandările pertinente; deficienţele privind echipamentul destinat supravegherii frontierelor au fost, la rândul lor, remediate în mod corespunzător.
Potrivit rapoartelor de evaluare, România a dovedit, în ansamblu, că este suficient de pregătită să aplice în mod satisfăcător atât dispoziţiile care nu se referă la SIS, cât şi pe cele privind SIS, din cadrul acquis-ului Schengen. Au fost îndeplinite condiţiile prealabile adoptării de către Consiliu a deciziei la care se face trimitere la articolul 4, alineatul (2) din Actul de aderare, permiţând eliminarea controalelor interne la frontierele aeriene, terestre şi maritime.
În procesul decizional privind extinderea spaţiului Schengen, Parlamentul European trebuie să îşi dea un aviz consultativ. Amendamentele la raportul Coelho se pot depune până în 14 aprilie, iar documentul urmează a fi supus votului în Comisia LIBE în data de 2 mai. Votul în plen va avea loc în sesiunea de la Strasbourg din luna iunie, înaintea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din aceeaşi lună.
[Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES ] |
Comentarii
Trimiteți un comentariu