Treceți la conținutul principal

INFORMATII IMPORTANTE PENTRU ROMANII CARE AU LOCUINTA IN SPANIA SI NU MAI POT PLATI RATA LA CREDITUL IPOTECAR

Ce se intampla daca nu mai platesti rata de ipoteca pe care o ai?

ETAPA 1. Prima rata neplatita

In acest moment controlul este inca in sucursala unde s-a contractat creditul care va face tot posibilul sa va convenga sa platiti rata. Si veti fi penalizat cu dobanda si comisioane pentru neplata la timp. In cazul in care nu se ajunge la un acord iar debitorul continua sa nu isi plateasca datoria se trece la faza urmatoar.

ETAPA 2. – Debit tecnic – 90 de zile dupa prima rata neplatita

Aici apar problemele pentru banca. Una dintre cele mai importante fiind obligatia de a plati BdE ( bancii nationale a Spaniei) creditul pe care il datoreaza debitorul, astfel BdE are siguranta ca banca nu da credite fara acoperire. Aceasta suma va fi returnata bancii in momentul in care banca reuseste sa recupereze prejudiciul. (In contextul crizei financiare aceasta este o problema foarte mare pentru banci si din acest motiv bancile vor fi foarte flexibile cu clientul acceptandu-i dobanzi mai mici, micsorarea ratei, plata dobanzii fara amortizarea capitalului pe o perioada de 1-2 ani cunoscuta si sub numele de “carencia”.) Aces subiect este destul de intersant si vom incerca sa revenim si in alte articole asupra lui. Tot in aceasta etapa dosarul de credit trece la departamentul de recuperari al bancii unde se face o ultima incercare de recuperare a datoriei pe cale amiabila prin negociere directa cu clientul.


ETAPA 3. Anularea Contractului de Vanzare - Cumparare la notar. (in spania cunoscuta ca “resolucion de escritura de compra-venta”).

Aceasta se va face in baza garantiei bancare inscrisa in Cartea Funciara in favoarea bancii sub forma de credit hipotecar. Se va trimite o notificare tuturor creditorilor prin “burofax” (scrisoare recomandata)

ETAPA 4. Inceperea Procedurii de executie

Se prezinta cazul judecatorului Judecatorul informeaza executarea creditului ipotecar.Licitatia se va face pe suma care apare inscrisa in Cartea Funciara. Este posibil sa se faca o evaluare privata de catre banca, sa se calculeze daca prin vanzarea acestuia se recupereaza datoriile. Se analizeaza din punct de vedere juridic stadiul locuintei, se verifica daca se afla chiriasi sau daca locuiesc minori, daca este declarat ca domiciliu familiar. Se decide licitarea imobilului ( foarte rar nu se ajunge aici, si aproape mereu se vinde la preturi mult inferioare valorii reale a imobilului).

ETAPA 5. Licitatia (de la 6 pana la 12 luni de la inceperea procedeului executor)

Judecatorul fixeaza data licitatiei. Daca la licitatie nu se prezinta nici un cumparator, banca ramane cu locuinta ( Se incearca recuperarea datoriei cu licitatia, dar in cazul in care nu este posibil, se ajunge in unele cazuri sa se vanda la 50% din valoarea imobilului inscrisa in Cartea Funciara (“registro de la propiedad”).
Daca un se obtine suficient din vanzarea imobilului pentru a acoperi datoria, dobanda pentru intarziere si cheltuielile aferente, clientul ramane inca dator fata de banca cu diferenta. In acest caz total neplacut, in cazul in care exista garanti (termen cunoscut sub numele de “aval”) banca incearca sa recupereze datoria de la ei. De mentionat ca intai se incearca recuperarea prin vanzarea imobilului, garantii nu sunt implicati la inceputul procesului de recuperare.

Odata vanduta locuinta se inscrie in Cartea Funciara pe numele noului proprietar iar fostul proprietar ramane dator bancii.

ETAPA 6. Intrarea in posesie si Executarea silita – Aproximativ 6 luni dupa licitatie si inscrierea imobilului pe numele noului proprietar.

Presupunand ca fostul proprietar refuza sa paraseasca locuinta, dupa o perioada de 18 luni - 24 luni politia se prezinta cu un lacatus pentru a il evacua din imobil si schimba iala. Firma care se ocupa cu mutarea mobilierului are permisiunea de a muta bunurile din locuinta (daca acestea nu au fost puse sub sechestru)

Daca locuiesc persoane cu chirie (printr-un contract legal, in acest caz ar intra sub incidenta legii chiriilor iar chiriati sunt protejati si nu pot fi scosi din imobil)
Locuiesc minori sau alte persoane sau alte persoane care depind de fostii proprietari iar aceasta locuinta a fost declarata domiciliu.
Daca proprietarul refuza sa plece din imobil dureaza de la 18 pana la 24 de luni pana a putea fi evacuat legal din locuinta.Iar daca are copii minori nu poate fi evacuat legal. Daca exista acest tip de probleme sunt exceptii cand nu se mai ajunge nici la faza de licitatie avand in vedere ca un investitor doreste sa intre in posesia imobilului in cel mai scurt timp. Totusi aceste cazuri sunt destul de rare.

Datornicul este inscris pe RAI (registrul debitorilor) si va intampina serioase probleme la contractarea oricarui tip de credit .

Cam asta ar fi pe scurt ce se intampla! Ai vreun ajutor de la statul roman? Ha ha ha...NU!

Pentru traducerea actelor necesare in 10 zile lucratoare la preturi mult mai mici si sa le primiti la domiciliu cu plata la primire , vă rugăm să accesaţi pagina de internet  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi