Treceți la conținutul principal

Firmele valenciene vor să construiască în România cu români din Spania

Ieri, o delegaţie a Comunităţii Valenciene la Bucureşti s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, ambele părţi arătându-se interesate de o colaborare în domeniul construcţiilor publice.

Vicepreşedintele Guvernului Comunităţii Valenciene, Vicente Rambla, şi viceprimarul din Castellon de la Plana, Javier Moliner, au condus o delegaţie a oamenilor de afaceri din Comunitatea Valenciană la Bucureşti, unde, în a doua zi a vizitei, ieri, au avut o întâlnire cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Românii din Castellon ar veni cu experienţa şi calificarea dobândite în Spania

"Băsescu şi-a luat angajamentul că va facilita participarea companiilor valenciene la executarea de infrastructuri în valoare de 50 de miliarde de euro", scrie El Periodico Mediterraneo. La rândul său, vicepreşedintele Guvernului valencian, Vicente Rambla, a promis că firmele spaniole care vor primi lucrări publice în România vor angaja imigranţi români din Spania, din provincia Castellon, mai exact, şi care, acum, sunt şomeri în statul iberic. "Dacă se vor construi autostrăzi, şosele şi alte lucrări de infrastructură, experienţa românilor din Spania va fi indispensabilă", a spus Rambla, care vede în asta o dublă oportunitate: "Aceste lucrări vor facilita întoarcerea în ţara de origine a românilor care au rămas fără locuri de muncă în Spania, dar care sunt calificaţi în construcţii, în special a celor din provincia Castellon".

Români, dar şi spanioli, din Castellon ar putea munci în România

În prezent, românii sunt cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din Spania, doar în oraşul Castellon fiind în jur de 25.000 de români. Aceştia au fost cei mai afectaţi de criza locurilor de muncă din Spania şi de şomajul record, de peste 20%, din statul iberic. "Companiile din Comunitatea Valenciană au talentul şi experienţa pentru a duce la capăt cu garanţii depline lucrările publice cerute de statul român. Şi, în plus, poate aduce mâna de lucru calificată şi cu experienţă bogată dobândită în Spania a muncitorilor români din Castellon", a mai spus Rambla, adăugând: "După această vizită în România, se deschide un evantai de posibilităţi pentru firmele noastre, de a avea acces la licitaţiile internaţionale, ca şi pentru întoarcerea în ţară a multor imigranţi români".

Viceprimarul Castellonului l-a completat, însă, pe vicepreşedintele Guvernului regional. "Nu doar pentru români, căci la lucrări pot participa şi cetăţeni spanioli din provincie, deoarece aceştia trăiesc şi ei drama şomajului şi mulţi ar dori să muncească temporar în România".

Băsescu, încântat de colaborarea cu firmele spaniole

La întâlnirea de ieri, cele două părţi au anunţat constituirea unei comisii mixte, între companiile valenciene şi administraţiile din ambele ţări, pentru a "grăbi" procedurile pentru colaborare. Traian Băsescu, care, în decembrie anul trecut s-a întâlnit şi cu preşedintele Comunităţii Valenciene, Francisco Camps, s-a arătat încântat ca în România lucrările publice să fie făcute de firmele spaniole, pentru că, spunea el: "spaniolii şi portughezii au respectat întotdeauna termenele şi garanţiile cerute în lucrările efectuate".

La întrunirea de ieri a luat parte şi ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes
Pascual.

sursa: adevarul

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi