Traducción e Interpretación
Daca vrei sa devii persoana fizica autorizata poti desfasura:
orice activitate care este prevazuta in Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN);
exceptie fac domeniile, meseriile si ocupatiile reglementate prin legi speciale. Dintre acestea amintim: medic, avocat, notar, consultant in domeniul fiscal, auditor financiar, contabil autorizat, expert contabil, arhitect, consultant de plasament valori imobliare etc.
Ca persoana fizica autorizata ai calitatea de angajat propriu. Exista dezavantajul ca, in cazul in care doresti sa te extinzi, nu poti angaja alte persoane cu contract individual de munca.
Printre avantajele intregistrarii ca persoana fizica autorizata se numara:
posibilitatea de a te angaja printr-o conventie civila, pentru angajatori fiind mult mai avantajos sa incheie un astfel de contract cu tine intrucat platesc mai putine taxe catre stat (impozitul pe venit este de 10%);
oportunitatea de a inregistra anumite cheltuieli personale, diminuand astfel impozitele catre stat (chiria, rata de leasing in cazul contractelor de leasing operational)
posibilitatea de a nu plati TVA daca optezi pentru acest lucru si nu depasesti o cifra de afaceri anuala de maximum 35.000 de euro.
Contabilitatea pentru persoana fizica autorizata se face in partida simpla. Acest lucru inseamna ca nu ai nevoie de un contabil autorizat si iti notezi singur incasarile si cheltuielile intr-un Registru-jurnal de incasari si plati, Registru-inventar (unde treci toate bunurile si drepturile aferente activitatii ca PFA) si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Venitul net din activitati independente in calitate de persoana fizica autorizata se calculeaza ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile.
Venitul brut cuprinde:
sumele incasate din desfasurarea activitatii ca PFA si din dobanzi;
castigurile din transferul bunurilor (numite active);
veniturile din scutirea sau anularea unor datorii de plata.
Pentru a putea deduce cheltuielile aferente veniturilor in calitate de persoana fizica autorizata trebuie ca acestea sa indeplineasca cateva conditii generale:
sa fie facute in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
sa faca parte din cheltuielile anului in cursul caruia au fost platite;
primele de asigurare sa se refere la bunuri din patrimoniul afacerii sau care servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate, boli profesionale, risc profesional si accidente de munca.
Ca persoana fizica autorizata ai posibilitatea ca, pentru anumite activitati, sa optezi pentru norma de venit. In acest caz venitul se determina prin norma de venit specifica fiecarei activitati care se preteaza acestei optiuni si nu esti obligat sa mai tii contabilitatea. Normele de venit pentru PFA sunt publicate la inceputul anului de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale.
Traducción e Interpretación
Comentarii
Trimiteți un comentariu