Treceți la conținutul principal

Statele membre ale Forumului Salzburg au adoptat o declaraţie de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen

Statele membre ale Forumului Salzburg, reunite la Bruxelles, au adoptat, în cadrul reuniunii ministeriale din 1 decembrie, o declaraţie comună în cadrul căreia susţin aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, conform calendarului stabilit, cu îndeplinirea condiţiilor specifice, se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
"Aderarea la spaţiul Schengen este cel mai important obiectiv de politică externă al României, un proiect special, pentru reuşita căruia depunem eforturi majore, financiare, administrative, instituţionale şi nu în ultimul rând umane", a declarat, cu această ocazie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
Ministrul a amintit că România a parcurs cu succes şase vizite de evaluare Schengen, în domenii foarte complexe (cooperare poliţienească, vize, protecţia datelor personale, frontiere maritime, frontiere aeriene şi frontiere terestre), gradul de pregătire pentru implementarea acquis-ului Schengen fiind apreciat la un nivel înalt de experţii evaluatori. În context, el a precizat că România se pregăteşte pentru ultima misiune de evaluare, cea în domeniul SIS/SIRENE, care va avea loc săptămâna viitoare.
"În ceea ce priveşte vizita de re-evaluare în domeniul frontierelor aeriene şi vizita suplimentară la frontierele terestre, care s-au desfăşurat luna trecută, Traian Igaş a subliniat că experţii evaluatori au apreciat modul în care România a reuşit să finalizeze infrastructura aeroportuară şi a punctelor de trecere a frontierei", se mai arată în comunicatul MAI.
Ministrul Traian Igaş a participat, joi, la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de lupta împotriva terorismului, măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti în domenii de interes la nivel internaţional, precum domeniul azilului şi al migraţiei, dar şi aspecte privind punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru a consolida protecţia frontierelor externe şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.
Din delegaţia MAI fac parte şeful Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, comisar şef de poliţie Bogdan Agapie.
Forumul Salzburg a fost constituit în luna iulie 2001, moment la care miniştrii de interne ai Austriei, Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei s-au reunit la Salzburg, Austria, pentru dezbaterea şi stabilirea unor noi oportunităţi de dezvoltare a cooperării în plan bilateral, regional şi european.
România şi Bulgaria s-au alăturat statelor membre ale Forumului în anul 2005, iar odată cu Reuniunea de vară a Forumului (Göttweig, 27 - 28 iulie 2006), Croaţia a fost invitată să se alăture Grupului, în calitate de observator.
Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRESS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier).
Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul.
Se cere de diferite forme:- Personal - Prin poştă - Pe internetSe plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia.PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL
1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol. Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia.

AlbaceteAsturiasBarcelonaBurgosCáceresCantabriaCeutaGranadaIslas BalearesLa CoruñaLa RiojaLas Palmas

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt Actele necesare pentru reînnoirea acestuia şi completaţi formularul (În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână).) Întrebare: În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns: Înconformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modificările şi co…