Statele membre ale Forumului Salzburg au adoptat o declaraţie de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen
Statele membre ale Forumului Salzburg, reunite la Bruxelles, au adoptat, în cadrul reuniunii ministeriale din 1 decembrie, o declaraţie comună în cadrul căreia susţin aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, conform calendarului stabilit, cu îndeplinirea condiţiilor specifice, se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
"Aderarea la spaţiul Schengen este cel mai important obiectiv de politică externă al României, un proiect special, pentru reuşita căruia depunem eforturi majore, financiare, administrative, instituţionale şi nu în ultimul rând umane", a declarat, cu această ocazie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
Ministrul a amintit că România a parcurs cu succes şase vizite de evaluare Schengen, în domenii foarte complexe (cooperare poliţienească, vize, protecţia datelor personale, frontiere maritime, frontiere aeriene şi frontiere terestre), gradul de pregătire pentru implementarea acquis-ului Schengen fiind apreciat la un nivel înalt de experţii evaluatori. În context, el a precizat că România se pregăteşte pentru ultima misiune de evaluare, cea în domeniul SIS/SIRENE, care va avea loc săptămâna viitoare.
"În ceea ce priveşte vizita de re-evaluare în domeniul frontierelor aeriene şi vizita suplimentară la frontierele terestre, care s-au desfăşurat luna trecută, Traian Igaş a subliniat că experţii evaluatori au apreciat modul în care România a reuşit să finalizeze infrastructura aeroportuară şi a punctelor de trecere a frontierei", se mai arată în comunicatul MAI.
Ministrul Traian Igaş a participat, joi, la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de lupta împotriva terorismului, măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti în domenii de interes la nivel internaţional, precum domeniul azilului şi al migraţiei, dar şi aspecte privind punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru a consolida protecţia frontierelor externe şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.
Din delegaţia MAI fac parte şeful Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, comisar şef de poliţie Bogdan Agapie.
Forumul Salzburg a fost constituit în luna iulie 2001, moment la care miniştrii de interne ai Austriei, Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei s-au reunit la Salzburg, Austria, pentru dezbaterea şi stabilirea unor noi oportunităţi de dezvoltare a cooperării în plan bilateral, regional şi european.
România şi Bulgaria s-au alăturat statelor membre ale Forumului în anul 2005, iar odată cu Reuniunea de vară a Forumului (Göttweig, 27 - 28 iulie 2006), Croaţia a fost invitată să se alăture Grupului, în calitate de observator.
Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRESS |
Comentarii
Trimiteți un comentariu