Treceți la conținutul principal

Soluţia pentru mame: concediu de un an din 2011

Guvernul a hotarât aseara sa reduca durata concediului maternal de la 24 de luni la 12 luni, începând cu 1 ianuarie 2011. Masura nu se aplica mamelor care sunt deja în concediu. Decizia a venit dupa ce, ieri-dimineata, presedintele Traian Basescu a participat la sedinta Coalitiei si a cerut micsorarea perioadei de concediu maternal.

Premierul Emil Boc a anuntat aseara ca indemnizatia va avea aceeasi valoare ca în prezent si va fi cuprinsa între 600 si 3.400 de lei. "Mamele care se vor întoarce mai repede la serviciu vor primi o prima de 500 de lei", a declarat Boc. Mamele care vor dori sa stea doi ani acasa vor avea concediu fara plata în al doilea an. Totusi, acestea vor primi cei 500 de lei lunar în cazul în care se vor întoarce mai devreme de 24 de luni la serviciu.

Pensiile mai mari de 740 de lei, impozitate

Potrivit unor surse participante la sedinta Coalitiei de ieri, la care a fost prezent si seful statului, Traian Basescu a cerut impozitarea tuturor pensiilor. "A fost readusa în discutie problema impozitarii cu 16% a tuturor pensiilor, însa pentru moment s-a stabilit sa se aplice doar contributiile pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) de 5,5%. Basescu a cerut ca CASS sa plateasca toti pensionarii, dar partidele din Coalitie au negociat ca cei care au pensii mai mici de 740 de lei sa nu fie afectati", au spus sursele citate.

"Daca aceasta masura se va aplica, din deficitul de peste 2 miliarde de euro la bugetul de asigurari de sanatate va ramâne doar o gaura de 1,4 miliarde de euro", a mai explicat Petru Lakatos. În prezent, vârstnicii cu pensii de peste 1.000 de lei platesc contributii la Sanatate.

Femeile, pensionate la 63 de ani

Femeile vor iesi la pensie la vârsta de 63 de ani, iar barbatii la 65, deputatii acceptând astfel obiectiile presedintelui Traian Basescu la Legea pensiilor. Plenul Camerei Deputatilor a aprobat ieri-seara, pe articole, cererea de reexaminare a actului normativ, în varianta dorita de seful statului, iar votul final va fi dat azi. Propunerea PSD ca femeile sa se pensioneze la 60 de ani, iar barbatii la 64 a picat la vot. Opozitia nu a reusit sa îsi impuna nici punctul de vedere legat de majorarea punctului de pensie.

Guvernul a aprobat bugetul de stat

Guvernul a adoptat aseara bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2011.  Potrivit proiectului propus de Ministerul Finantelor, veniturile totale la buget în 2011 sunt estimate la 80,2 miliarde de lei, mai mari cu 15,1% fata de cele din 2010, iar cheltuielile la circa 108,5 miliarde de lei, în crestere cu 15,1%. În topul ministerelor care vor primi fonduri mai mari fata de anul precedent se afla cel al Mediului, al Agriculturii si al Finantelor. Sanatatea, Apararea si Comunicatiile vor primi bugete mai mici. Cele doua proiecte vor fi trimise azi Parlamentului.


 

Sursa: www.adevarul.es

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier).
Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul.
Se cere de diferite forme:- Personal - Prin poştă - Pe internetSe plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia.PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL
1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol. Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia.

AlbaceteAsturiasBarcelonaBurgosCáceresCantabriaCeutaGranadaIslas BalearesLa CoruñaLa RiojaLas Palmas

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt Actele necesare pentru reînnoirea acestuia şi completaţi formularul (În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână).) Întrebare: În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns: Înconformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modificările şi co…