Treceți la conținutul principal

Sistemele educaţionale din Spania şi România, la pământ

Conform ultimului raport PISA al OCDE, Spania şi România se află sub media internaţională a efectivităţii sistemelor şcolare. Dacă Spania ocupă locul 33 din 65, România stă mult mai prost, pe 49, fiind ultima ţară UE din clasament.

Spania şi România continuă să fie sub media internaţională a efectivităţii sistemelor şcolare, conform ultimului raport al PISA(Programul de Evaluare Internaţională a Elevilor), realizat de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Centrat de data aceasta pe studiul lecturii comprehensive în rândul elevilor de 15 ani, raportul, numit "Ce ştiu elevii şi ce pot să facă: performanţele elevilor în lectură, matematică şi ştiinţe", acordă Spaniei 481 de puncte (locul 33 din 65 de ţări analizate) şi României 424 de puncte (locul 49 din 65).

Clasamentul este condus de Finlanda (536 de puncte, Coreea de Sud (539 de puncte) şi provincia chineză Shanghai (556). Studiul, realizat pe peste 500 de mii de elevi de 15 ani, din cei 26 de milioane existenţi în cele 70 de economii analizate, a studiat şi rezultatele elvilor la matematici şi ştiinţe. Rezultatele pentru 65 de ţări au fost publicate astăzi. Timpul probelor a fost împărţit între lectură (54% din timpul total), matematici (23%) şi ştiinţe (23%).

Lectura comprehensivă obţinea 493 de puncte în 2000, astfel încât Spania pierde poziţii faţă de clasamentul de acum 10 ani. Nota este similară şi la matematică (483 de puncte) şi ştiinţe (488). Elevii români au obţinut 427 de puncte la matematică şi 428 la ştiinţe.

Elevele românce au progresat faţă de acum 10 ani, nu şi elevii

Faţă de 2000, elevii români au obţinut un punctaj doar cu 3 puncte mai mic, dar diferenţa este enormă între băieţi şi fete. Fetele au obţinut un punctaj cu 11 puncte mai mare ca acum zece ani, în timp ce băieţii au "scos" cu 18 puncte mai puţin.

Conform studiului PISA, România, alături de ţări precum Turcia, Slovacia, Chile, Mexic, Italia, Peru, Tunisia, Albania, Argentina, este în plutonul ţărilor în care diferenţa de performanţe educaţionale între elevii din zonele urbane şi cei din zonele rurale este de peste 45 de puncte. Ceea ce înseamnă o diferenţă echivalentă cu un an de educaţie. Cu toate acestea, există şi ţări în care diferenţa este chiar mai mare, de peste 80 de puncte, echivalentul a doi ani educaţionali, în Ungaria, Bulgaria, Kârgâzstan şi Panama.

Impactul socioeconomic nu este foarte semnificativ

Atât Spania, cât şi România au obţinut aceleaşi rezultate la impactul diferenţelor socioeconomice asupra rezultatelor la învăţătură ale elevilor. Cele două state au obţinut o diferenţă de 13,6%, ceea ce le situează la mijlocul clasamentului.

România este ultima din clasament din grupul ţărilor UE analizate de PISA, penultima fiind Bulgaria (locul 46, cu 429 de puncte). România depăşeşte, de altfel, în clasament, doar următoarele ţări: Tailanda, Trinidad-Tobago, Columbia, Brazilia, Muntenegru, Iordania, Tunisia, Indonezia, Argentina, Kazahstan, Albania, Qatar, Panama, Peru, Azerbaidjan şi Kârgârzstan.


 

Sursa: www.adevarul.es

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi