Treceți la conținutul principal

Sistemele educaţionale din Spania şi România, la pământ

Conform ultimului raport PISA al OCDE, Spania şi România se află sub media internaţională a efectivităţii sistemelor şcolare. Dacă Spania ocupă locul 33 din 65, România stă mult mai prost, pe 49, fiind ultima ţară UE din clasament.

Spania şi România continuă să fie sub media internaţională a efectivităţii sistemelor şcolare, conform ultimului raport al PISA(Programul de Evaluare Internaţională a Elevilor), realizat de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Centrat de data aceasta pe studiul lecturii comprehensive în rândul elevilor de 15 ani, raportul, numit "Ce ştiu elevii şi ce pot să facă: performanţele elevilor în lectură, matematică şi ştiinţe", acordă Spaniei 481 de puncte (locul 33 din 65 de ţări analizate) şi României 424 de puncte (locul 49 din 65).

Clasamentul este condus de Finlanda (536 de puncte, Coreea de Sud (539 de puncte) şi provincia chineză Shanghai (556). Studiul, realizat pe peste 500 de mii de elevi de 15 ani, din cei 26 de milioane existenţi în cele 70 de economii analizate, a studiat şi rezultatele elvilor la matematici şi ştiinţe. Rezultatele pentru 65 de ţări au fost publicate astăzi. Timpul probelor a fost împărţit între lectură (54% din timpul total), matematici (23%) şi ştiinţe (23%).

Lectura comprehensivă obţinea 493 de puncte în 2000, astfel încât Spania pierde poziţii faţă de clasamentul de acum 10 ani. Nota este similară şi la matematică (483 de puncte) şi ştiinţe (488). Elevii români au obţinut 427 de puncte la matematică şi 428 la ştiinţe.

Elevele românce au progresat faţă de acum 10 ani, nu şi elevii

Faţă de 2000, elevii români au obţinut un punctaj doar cu 3 puncte mai mic, dar diferenţa este enormă între băieţi şi fete. Fetele au obţinut un punctaj cu 11 puncte mai mare ca acum zece ani, în timp ce băieţii au "scos" cu 18 puncte mai puţin.

Conform studiului PISA, România, alături de ţări precum Turcia, Slovacia, Chile, Mexic, Italia, Peru, Tunisia, Albania, Argentina, este în plutonul ţărilor în care diferenţa de performanţe educaţionale între elevii din zonele urbane şi cei din zonele rurale este de peste 45 de puncte. Ceea ce înseamnă o diferenţă echivalentă cu un an de educaţie. Cu toate acestea, există şi ţări în care diferenţa este chiar mai mare, de peste 80 de puncte, echivalentul a doi ani educaţionali, în Ungaria, Bulgaria, Kârgâzstan şi Panama.

Impactul socioeconomic nu este foarte semnificativ

Atât Spania, cât şi România au obţinut aceleaşi rezultate la impactul diferenţelor socioeconomice asupra rezultatelor la învăţătură ale elevilor. Cele două state au obţinut o diferenţă de 13,6%, ceea ce le situează la mijlocul clasamentului.

România este ultima din clasament din grupul ţărilor UE analizate de PISA, penultima fiind Bulgaria (locul 46, cu 429 de puncte). România depăşeşte, de altfel, în clasament, doar următoarele ţări: Tailanda, Trinidad-Tobago, Columbia, Brazilia, Muntenegru, Iordania, Tunisia, Indonezia, Argentina, Kazahstan, Albania, Qatar, Panama, Peru, Azerbaidjan şi Kârgârzstan.


 

Sursa: www.adevarul.es

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SE SCHIMBĂ BULETINELE DE IDENTITATE!

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro. Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Carte de identitate tip smart card Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere)…

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt Actele necesare pentru reînnoirea acestuia şi completaţi formularul (În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână).) Întrebare: În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns: Înconformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modificările şi co…

10 motive sa nu te faci autonom in Spania

Cum vad ca multa lume caută informații despre cum sa fii autonom in Spania, am sa va dau 10 motive importante împotriva acestei alegeri, si ca sa știți ca sa fii AUTONOM este un coșmar zilnic, daca nu facturezi mult in fiecare luna, măcar 1400 euro pe luna. La sfârșit o sa va explic de ce am menționat suma aceasta.
10 motive sa nu te faci AUTONOM in Spania
Ca sa nu plătești 250€ pe luna minim, ceea ce reprezintă valoarea plătita ca autonom la Seguridad Social. Daca ești autonom, sub 30 de ani, plătești doar 180 de euro pe luna, daca soliciți acest lucru. 2º. Pentru ca  sa nu iți ia 15%  din beneficii drept IRPF. Daca ești autonom, cu vârsta sub 30 de ani, poți sa soliciți plata a 7% , primii 3 ani. 3º. Pentru a nu plăti intre 40 si 100 pe luna unei firme de consultanta care sa se ocupe de toata birocrația. Daca încerci sa te descurci tu singur, probabil o sa greșești pe undeva si o sa plătești pana la urma vreo amenda. 4º. Pentru ca , deși vei angaja o firma de consultanta, tot va treb…