România a instalat un sistem online de monitorizare de la Bucureşti a 11 puncte vamale la frontierele cu Serbia, Ucraina şi R.Moldova
România a instalat recent un sistem online de monitorizare de la Bucureşti a 11 puncte vamale la frontierele cu Serbia, Republica Moldova şi Ucraina, mecanism care elimină posibilitatea manifestării actelor de corupţie la frontieră, a declarat joi directorul general pentru comunicare în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Doris Mircea.
"Monitorizarea cazurilor de potenţială corupţie în cazul autorităţilor care gestionează frontiera este foarte strictă, iar rezultatele obţinute sunt confirmate şi de misiunile de evaluare ale Comisiei Europene. România a instalat recent un sistem online de monitorizare de la Bucureşti a 11 puncte vamale la frontierele cu Serbia, Republica Moldova şi Ucraina. Acest sistem elimină posibilitatea manifestării actelor de corupţie la frontieră. O foarte bună pregătire profesională a personalului implicat în aplicarea aquis-ului Schengen este făcută, de asemenea, la cele mai bune standarde, acest aspect a fost confirmat şi de misiunile de evaluare", a spus Doris Mircea.
Ea a infirmat ipotezele potrivit cărora frontiera dintre România şi Republica Moldova nu ar fi securizată la cele mai înalte standarde prevăzute de acquis-ul Schengen. "Misiunile de evaluare ale frontierei terestre, inclusiv a celei dintre România şi Republica Moldova, derulate până în prezent, au fost finalizate cu rezultate pozitive. Astfel, ultimul raport al misiunii de evaluare a frontierei terestre din perioada 15-17 noiembrie 2010 a arătat că România îndeplineşte standardele Schengen pentru securizarea frontierei, atât în cea ce priveşte pregătirea personalului, cât şi infrastructura necesară", a explicat Doris Mircea.
Oficialul MAE a arătat că aceleaşi rezultate pozitive au fost înregistrate şi în cazul frontierelor maritime şi aeriene, fapt confirmat de evaluările, pe baza monitorizării în teren, a experţilor. "România a securizat deja, de facto, la standarde Schengen, frontiera externă a UE. De altfel, România implementează un sistem tehnic de ultimă generaţie de supraveghere a frontierei terestre cu sprijinul tehnologiei furnizate de compania franco-germană EADS", a menţionat directorul de comunicare din MAE.
Totodată, a reiterat faptul că recent a fost semnat la Bucureşti Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere, document care are rolul de a stabili "un regim juridic modern" al frontierei comune.
În context, oficialul MAE a subliniat că efectele aplicării standardelor Schengen sunt cuantificabile prin rezultatele înregistrate în ultimele luni în combaterea migraţiei ilegale, destructurarea de reţele de trafic ilegal şi în capturile de bunuri de contrabandă.
"România participă în mod activ şi constant la operaţiuni privind combaterea migraţiei ilegale la frontiere ale UE. Autorităţile române sunt în contact permanent cu colegii din Bulgaria şi Grecia pentru a asigura, împreună, o securizare eficientă a frontierelor externe. De asemenea, sunt implicate deja activ în operaţiunile conduse de agenţia FRONTEX, inclusiv în cele desfăşurate la graniţa Greciei cu Turcia", a menţionat Doris Mircea.
Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRESS |
Comentarii
Trimiteți un comentariu