Treceți la conținutul principal

Românii, cel mai numeros grup de cetăţeni europeni care trăiesc în UE în afara ţării

Cele 2 milioane de români care în 2009 erau stabiliţi în alte ţări UE reprezintă cel mai numeros grup de cetăţeni europeni care trăiesc în altă ţară decât a lor, potrivit datelor Eurostat, citate de NewsIn.

Astfel, turcii şi românii sunt străinii cei mai numeroşi care trăiesc în statele UE. Circa 2,4 milioane de turci - a căror ţară nu face parte din UE - erau stabiliţi în UE în diverse ţări europene (reprezentând 8% din totalul străinilor din UE), ei fiind urmaţi de români, cu 2 milioane, a căror ţară este însă membră UE.

În 2009, 37% dintre cetăţenii străini care locuiau în UE-27 erau cetăţeni ai altor state membre UE. Cel mai mare grup este cel al românilor, care, cu cele 2 milioane de emigranţi, reprezintă 6% din numărul total de cetăţeni străini stabiliţi în UE în alte ţări decât cea natală. Românii sunt urmaţi de polonezi (1,5 milioane de cetăţeni, adică 5% din total), italieni (1,3 milioane, adică 4%) şi portughezi (1 milion, adică 3%).

În schimb, România, alături de Polonia, găzduia în 2009 cei mai puţini cetăţeni ai altor ţări membre UE (sub 1%), comparativ cu Luxemburg, unde 44% dintre cetăţeni sunt cetăţeni ai altor state UE.

În total, la începutul anului 2009, în cele 27 de ţări ale UE erau înregistraţi 31,9 milioane de străini, adică 6,4% din populaţia europeană totală. Dintre aceşti 31,9 milioane de străini, 11,9 milioane erau cetăţeni ai unui alt stat UE, potrivit oficiului european de statistici.

Ţările care găzduiesc cele mai mari contingente de străini sunt Germania (7,2 milioane de străini), urmată de Spania (5,7 milioane), Regatul Unit (4 milioane), Italia (3,9 milioane) şi la Franţa (3,7 milioane).

Luxemburgul este ţara care găzduieşte cei mai mulţi străini, raportat la populaţia sa (44%), urmată de Letonia (18%), în timp ce în Germania străinii reprezintă 8,8% din totalul populaţiei, în Franţa 5,8%, iar în România, Polonia şi Bulgaria sub 1%.

Dintre cele 19,9 milioane de străini originari din ţări din afara UE, 7,2 milioane au venit din alte ţări ale Europei, 4,9 milioane sunt africani, 4 milioane sunt asiatici, iar 3,3 milioane provin de pe continentul american. În afară de turci, cele mai importante grupuri de populaţie străină non-UE îl reprezintă marocanii (1,8 milioane) şi albanezii (un milion).

 sursa: http://www.romanialibera.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi