Treceți la conținutul principal

Peste 45% dintre români au rude şi prieteni plecaţi în străinătate

Aproape jumătate dintre români au rude, prieteni apropiaţi sau cunoştinţe plecate în străinătate pe perioade îndelungate, iar 25% dintre aceştia ţin săptămânal legătura cu aceştia, se arată într-un studiu GfK.
Mai mult, 12% dintre aceştia reiau contactul cu cei plecaţi în străinătate o dată la două săptămâni, 21% o dată pe lună, 16% mai rar de o dată pe lună şi numai 2% declară că nu mai ţin deloc legătura cu persoanele plecate în străinătate.

1 din 5 tineri vorbeşte zilnic cu rudele sau prietenii din străinătate

Totodată, rezultatele studiului arată că tinerii sub 24 de ani ţin legătura mai des cu cei plecaţi, unul din cinci vorbind cu aceştia zilnic. Puţini români obişnuiesc să telefoneze ei înşişi persoanelor cunoscute aflate în străinătate. În schimb, 45% contactează şi sunt contactaţi în egală măsură, iar jumătate dintre cei chestionaţi sunt de obicei contactaţi de cei plecaţi.

Locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodării cu venituri mici sau oameni în vârstă, în special trecuţi de 60 de ani, sunt cei care aşteaptă să fie contactaţi de către cei aflaţi în străinătate.Tinerii între 25-39 de ani sunt cei care menţin dialogul cel mai des.

Telefonul mobil, legătura cu cei plecaţi în străinătate

Telefonul mobil este cel mai popular mod de a ţine legătura cu cei dragi, 81% dintre respondenţi spunând că folosesc acest mijloc de comunicare. Sunt folosite apoi, programele gratuite de telefonie prin internet (39%), telefonul fix (38%) şi comunicarea prin mesageria instantanee utilizată de 28% dintre respondenţi.

Telefonul mobil este folosit mai mult în mediul rural (86%) decât în urban (77%) pentru a ţine legătura cu cei plecaţi în străinătate, iar vârsta celor care îl folosesc este în general sub 60 de ani.

Cele mai puţin folosite moduri de comunicare sunt scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) şi programele plătite de telefonie prin internet (3%).

Jumătate dintre amatorii telefoniei fixe vorbesc cu cei plecaţi în afară o dată sau de mai multe ori pe săptămână.

În ceea ce priveşte celelalte mijloace importante de a ţine legătura cu apropiaţii aflaţi în străinătate, 76% dintre persoanele care utilizează e-mailuri/ mesagerie instantanee vorbesc frecvent cu cei din străinătate, iar 84% dintre persoanele care sună pe internet prin intermediul unor programe gratuite vorbesc frecvent cu cei plecaţi.

Studiul GfK Omnibus a fost realizat în luna august, pe un eşantion de 1.080 de respondenţi din mediul urban şi rural.

Autor: Mădălina Oprişan
sursa: www.evz.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi