Treceți la conținutul principal

El Pais: Romania nu ofera multe sanse cetatenilor ei

Romania, a doua tara intre cele mai sarace din UE, nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei, si cu atat mai putin celor de etnie roma, scrie cotidianul El Pais intr-un reportaj cu titlul "Blestemati pana si in tara lor". Cotidianul spaniol, citat de Agerpres, semnaleaza ca romanii cred ca tiganii expulzati din Franta se vor intoarce rapid acolo, imediat ce li se vor termina banii dati de executivul presedintelui Nicolas Sarkozy.


"Unele romance ar castiga 800 de euro muncind ca baby-sitter in Spania. Aici (in Romania) nu ar castiga mai mult de 300 de euro. De asta pleaca romii... si ceilalti. Este acelasi proces, dar mai profund. Un rom nu ar ajunge sa fie baby-sitter in Spania, si nici nu ar ajunge sa castige aici 300 de euro', spune Marian Mandache, de la Fundatia Romani Criss. 60% dintre caminele tiganilor supravietuiesc cu mai putin de salariul minim 657 lei (150 de euro), potrivit unui sondaj CURS, semnaleaza in acest sens cotidianul spaniol.

Ultimul recensamant, din 2002, releva faptul ca romanii de etnie roma sunt in numar de aproximativ 535.250 - insa autoritatile si organizatiile neguvernamentale sustin deopotriva ca numarul lor depaseste 2 milioane - din 22 de milioane de locuitori ai Romaniei. Diferentele, spune Mandache, se explica si prin faptul ca multi nu vor sa recunoasca ca sunt tigani, din cauza stigmatului social.

"O parte foarte importanta dintre tiganii romani traiesc in situatii de excluziune mai grave decat compatriotii din Spania, ori decat tiganii spanioli. Desigur, romanul de clasa medie nu traieste nici el ca un spaniol. Iar discriminarea este si mai dura", explica Humberto Garcia, reprezentant al Fundatiei spaniole Secretariado Gitano in cadrul agentiei romane.

Iar stigmatizarea este ceva obisnuit. Potrivit unui sondaj al Insomar din 2009, respondentii sustineau ca primele cuvinte care le vin in minte cand vine vorba de tigani sunt delicte, furt, cersit, frica, ori dispret. 16% sustin ca s-au gandit, intrebati in cadrul aceluiasi sondaj, la persoane normale, si doar 2,7% la discriminare ori saracie.

Cotidianul El Pais aminteste si de faptul ca in Romania, denumirea oficiala este de romi - care suna foarte asemanator cu romani - si de aceea, unii dintre acestia din urma se simt indignati. Nu vor sa fie confundati cu ei, si ii acuza ca dau o imagine proasta tarii. Jumatate dintre ei cred ca sunt o rusine nationala, potrivit aceluiasi sondaj.

In Romania sunt criticati fara prea multe ascunzisuri, inclusiv de politicieni, sustine cotidianul spaniol, amintind de incidentul in care a fost implicat presedintele Traian Basescu, cu o jurnalista.

O tanara romanca de 19 ani explica pentru El Pais situatia inrautatirii relatiilor cu Franta astfel: "cred ca incercam sa scapam de ei, ii incurajam sa plece, asa ca nu le oferim educatia de care au nevoie pentru a gasi de lucru... pentru ca suntem rasisti. Dar cred ca nici lor nu le suntem noi tocmai placuti. Sunt violenti. Am avut un coleg de clasa care era tigan. Si avea deja probleme cu politia, la 14 ani!".

Pentru Spania, nu exista date exacte asupra numarului romanilor de etnie roma. Marea majoritate a romilor nu apar in niciun recensamant, iar cei care locuiesc legal nu-si declara etnia, pentru ca nu li se cere. In orice caz, este vorba de un colectiv mare, pentru ca romanii sunt cei mai numerosi straini din Spania - 800.000 de rezidenti legali, potrivit celor mai recente date, mai aminteste El Pais. Numarul tuturor celor care locuiesc in Spania, inclusiv al celor care muncesc in economia subterana ori cersesc, ar putea depasi un milion, iar dintre acestia, intre 100.000 si 300.000 sunt romi.
 
sursa: Hotnews

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi