Treceți la conținutul principal

Cum am cucerit Spania în 10 ani

Românii au devenit cei mai numeroşi imigranţi din statul iberic, după ce mulţi latino-americani şi nord-africani au fugit din calea crizei.

Vântul crizei suflă puternic şi peste Peninsula Iberică, însă tot e mai bine decât acasă, par să-şi fi spus românii plecaţi să-şi găsească un rost acolo.
Împinşi de sărăcie şi de lipsa de perspective din ţară, mulţi dintre ei şi-au întemeiat acolo familii, şi-au ridicat case şi vor să le ocrotească şi pe "vreme rea". O parte au avut gânduri să se întoarcă în ţară, însă au fost ţinuţi în loc de birocraţia românească, de salariile mici şi de locurile de muncă puţine.
Deocamdată, un lucru este clar: românii s-au speriat de noua conjunctură economică mai puţin decât marocanii sau ecuadorienii, celelalte naţionalităţi care domină clasamentul.
Aşa se face că - după ce alţi străini au făcut drum întors - au ajuns cea mai numeroasă comunitate de imigranţi: peste 793.000 de conaţionali erau înregistraţi oficial la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor date publicate săptămâna trecută de Observatorul Permanent pentru Imigraţie.
Prin aceste cifre, clasamentul imigraţiei s-a răsturnat la vârf: românii reprezintă acum 16,72% din totalul străinilor aflaţi legal în Spania, în timp ce marocanii se menţin în jurul a 16%. În total, aproape 100.000 de străini din afara spaţiului comunitar au ales să părăsească recent statul iberic din cauza crizei economice.

N-au găsit România atractivă

Numărul conaţionalilor din peninsulă "a explodat" în două rânduri în ultimii ani: în 2005, odată cu ridicarea unor restricţii pe piaţa europeană a muncii, şi în 2007, imediat după aderare. De atunci, a crescut constant. Chiar şi când toate semnele arătau altceva.

"Am făcut un sondaj acum un an şi jumătate, printre românii aflaţi aici. Aproximativ 40% spuneau că ar dori să se întoarcă în ţară definitiv. Nu s-a întâmplat aşa. În primul rând pentru că n-au găsit România atractivă", explică Daniel Ţecu, un român ajuns în Spania în urmă cu aproape 14 ani, acum preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

El spune că principala problemă în calea românilor cu gânduri de întoarcere a fost birocraţia: când era vorba să-şi deschidă o afacere, să-şi construiască o locuinţă, să echivaleze studiile copiilor. Menţionăm doar în treacăt salariile incomparabil mai mici şi perspectivele slabe de angajare.
Deşi, oficial, rata şomajului în rândul imigranţilor din Spania a atins impresionanta cifră de 29,7 la sută, situaţia reală arată un pic altfel. Se mai găseşte câte ceva de lucru, în special vara.

"Spania e una dintre ţările cu cel mai puţin control asupra muncii la negru. Nu sunt atât de mulţi şomeri pe cât arată cifrele. E încă unul dintre motivele pentru care românii continuă să rămână aici: mulţi dintre ei preferă să muncească la negru", încheie Ţecu.


Sursa: REUTERS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se obtine modelul nou de certificat de nastere/casatorie?

In ultimul timp ma tot intreaba cititorii blogului de cum se poate obtine modelul nou de certificat de nastere si/sau casatorie din Romania. Sunt 3 variante: 1. Sa mergi PERSONAL la starea civila unde te-ai nascut sau te-ai casatorit. 2. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un consulat al Romaniei in Spania prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. 3. Cu IMPUTERNICIRE NOTARIALA SPECIALA obtinuta la un Notariat spaniol, pe care pui apostila de la Haga la Colegio de los notarios al Provinciei unde ai facut imputernicirea, apoi trebuie tradusa de un traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si legalizata de un notar din Romania, prin care o alta persoana poate realiza toate formalitatile necesare in locul tau. Cum se intampla in multe cazuri, nu ai cui sa ii trimiti imputernicirea pentru ca nu ai nici un familiar in tara, in localitatea in care te.ai nascut (ca poate esti dintr-un sat uitat de lume) si nu stii c

Cum sa ceri Cazierul in Spania? ACTUALIZARE SEPTIEMBRIE 2018

Datorită unei întrebări adresate blogului azi vă voi explica cum se cere un certificat de antecedente penale în Spania (cazier). Unde se solicita personal? Cine îl poate solicita? Cum se cere un cazier? Orice persoană fizică majoră poate solicita cazierul. Se cere de diferite forme: - Personal  - Prin poştă  - Pe internet Se plăteşte o taxă pentru cazier Modelul 790 ce se poate descărca şi aici sau puteţi cere un formular la Gerencia Teritorial del Ministero de Justicia. PAŞII NECESARI PENTRU A SOLICITA CAZIERUL SPANIOL PERSONAL 1. - Cetăţeanul se prezintă la Gerencias Territoriales del Ministerio de Justicia în provincia unde este rezident dar un e neapărat – poate merge la orice birou de pe teritoriul spaniol.  Mai jos găsiţi adresele acestor birouri după provincia. Albacete Asturias Barcelona Burgos Cáceres Cantabria Ceuta Granada Islas Baleares La Coruña La Rioja Las Palmas Madrid Málaga Melilla Murcia Navarra Santa Cruz de Tenerife Sevilla Vale

Buletinul de identitate expirat

Datorită unor întrebări pe care le-am primit în ultimele zile în legătură cu Cartea de identitate expirată am să fac câteva precizări: Dacă ai buletinul expirat şi eşti în Spania - i-aţi bilet de România înainte să expire. (sfatul meu:)) Aflaţi din timp care sunt  Actele necesare  pentru reînnoirea acestuia şi completaţi  formularul  ( În eventualitatea descărcării de pe internet, formularul de cerere va fi tipărit în format A4, iar cele două pagini trebuie să se regăsească pe aceeaşi foaie (faţă-verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu excepţia rubricii destinată semnăturii, care trebuie completată numai olograf (de mână). ) Întrebare:  În cât timp se poate solicita eliberarea unei noi cărţi de identitate, ca urmare a expirării celei deţinute anterior? Răspuns:  În   conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) al Ordonanţei de urgenţă nr.97/2005 privind evidenta, domiciliu, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, cu modi